Naar verwachting zal de Europese Commissie dit jaar een beschikking uitvaardigen die het gebruik van ultra wideband (uwb) beperkt tot gebruik binnenshuis. Volgens criticasters krijgt uwb daarmee geen eerlijke kans.
Over langere afstanden kan uwb gebruikt worden voor onder andere locatiebepaling, radartoepassingen en datacommunicatie. Doordat uwb het gehele radiospectrum gebruikt, stuit deze radiotechnologie echter op veel weerstand bij bestaande gebruikers van het radiospectrum. Zij vrezen voor storingen op hun signaal. De voorgenomen regelgeving staat toepassingen buitenshuis daarom niet toe.
Economische Zaken (EZ) steunt de conceptbeschikking. Beleidsmedewerker Erik Moll van EZ: “Vanuit de industrie is voornamelijk een behoefte geformuleerd aan indoor-toepassingen. De regelgeving zoals die er nu ligt is daarop gebaseerd. Het huidige voorstel is een compromis, dat door de voorgestelde limieten voldoende bescherming biedt aan bestaande gebruikers en tegelijkertijd voldoende ruimte laat aan uwb.”
Een oud-beleidsmedewerker van EZ, Atma de Waal, bestrijdt die mening. Volgens de Waal heeft het ministerie nog andere motieven: “Uwb is in zijn volle potentie een rechtstreekse concurrent voor umts. EZ durft daarom uwb buitenshuis niet toe te laten. Men is bang dat telecombedrijven gaan roepen dat uwb stoort op hun duur betaalde frequentiegebied. Daarom vindt EZ het prima dat uwb wordt beperkt tot de korte afstand. Maar daarmee doen ze de potentie van uwb vreselijk tekort, en degraderen het tot een veredelde variant van Bluetooth. In plaats daarvan zou Nederland een proeftuin moeten ontwikkelen, waar uwb op wat ruimere schaal kan worden toegepast en getest. Dat heb ik in 2002 al voorgesteld.”
Trein gemist
Nederland ontwikkelt momenteel echter geen aanvullende regelgeving die meer toepassingen van uwb toelaat. Beleidsmedewerker Erik Moll van EZ: “Die mogelijkheid is er zeker, maar het is handiger om in heel Europa dezelfde regels te hebben. Fabrikanten kunnen zo voor de hele Europese markt dezelfde producten fabriceren. Het maakt bovendien de handhaving gemakkelijker.”
Maar volgens John Rooymans, die in 2002 in opdracht van EZ een rapport schreef over de mogelijkheden van uwb “smoort het overheidsbeleid innovatie in de kiem.” Rooymans: “Iedereen preekt voor zijn eigen parochie en op basis daarvan worden de regels vastgesteld. Nederland had in 2002 nog een enorme voorsprong in onderzoek en ontwikkeling van draadloze toepassingen. We waren de eerste met WiFi, er was veel kennis op het gebied van DECT. De uitvinder van Bluetooth woonde in Emmen. Nederland had alles in huis, maar heeft alle treinen gemist.”