De Amerikaanse firma EqualLogic bestaat sinds 2001 en stelt zich tot doel iSCSI SAN-oplossingen te bieden met een zo eenvoudig mogelijk beheer. Via opslagvirtualisatie tracht het bedrijf de complexiteit van SAN op te vangen. Wij testten of Equa Logic daarin is geslaagd.
It-beheerders zoeken naar ongecompliceerde methodes van opslag. Vooral op het vlak van SAN’s (storage area networks) is opslag vaak juist erg complex. SAN’s koppelen meerdere opslagsystemen aan elkaar tot een opslagnetwerk. Een SAN bevat niet alleen harde-schijfsystemen, maar ook tapestreamers of tapebibliotheken en is dus complexer dan een NAS (network attached storage). De netwerktechnologie van een SAN is gebaseerd op SCSI en gebruikt (dure) glasvezelverbindingen of – en dat is tegenwoordig heel populair – iSCSI. iSCSI is eigenlijk SCSI over internet, of nog preciezer over tcp/ip. Dergelijke SAN-apparaten gebruiken Gigabit ethernetnetwerkaansluitingen met een tcp/ip-configuratie. De SCSI-data en -bevelen worden dan over dat ip-netwerk uitgewisseld tussen de SAN-toestellen onderling en de servers die van het SAN gebruik maken.
Een SAN is qua organisatie, beheer en praktisch gebruik flink wat ingewikkelder dan een NAS. Verschillende leveranciers van op iSCSI gebaseerde SAN’s zoeken daarom naar methodes om het beheer te vereenvoudigen. Het gebruik van iSCSI in plaats van glasvezel brengt al een vereenvoudiging met zich mee, omdat systeembeheerders alleen nog maar hun kennis van netwerktechnologie hoeven te gebruiken. iSCSI op zichzelf betekent echter nog lang niet dat het beheer daarmee vereenvoudigt. Hoe makkelijk is het bijvoorbeeld om werklasten te verdelen over meerdere SAN-toestellen en om capaciteit en prestaties schaalbaar te maken en te houden? Het Amerikaanse EqualLogic maakt zich sterk dat het opslag via SAN’s kan vereenvoudigen. De EqualLogic PS-serie van opslagoplossingen maakt gebruik van opslagvirtualisatie om de onderliggende complexiteit af te schermen. Deze virtualisatie gaat ver en omvat het groeperen van meerdere arrays, zelfbeheer van arrays en lastenverdeling tussen de arrays. Dit gaat overigens volautomatisch en vereist doorgaans geen activiteit van de systeembeheerder, zelfs niet voor RAID-configuratie, opslaguitbreiding, toewijzen van reserveschijven en prestatieoptimalisatie. Het enige wat een beheerder hoeft te doen, is het gewenste RAID-niveau kiezen en enkele minuten later is elk groepslid (een lid is een SAN-toestel) klaar voor gebruik.
Modulair
Een EqualLogic opslagarray is modulair opgebouwd. Elke array heeft redundantie en ‘hot swappable’-componenten. Hierdoor ontstaat een extreem hoge betrouwbaarheid. Omdat je arrays kunt groeperen, kun je de opslagruimte gemakkelijk herindelen en uitbreiden zonder dat dit invloed heeft op de applicaties die gebruikt worden. Zo is het mogelijk een opslagruimte die gebruikt wordt door een Exchange server te verplaatsen naar een ander array of te herverdelen over meerdere arrays, terwijl de Exchange server actief blijft en geen seconde de verbinding met zijn databases kwijt is. Het beheer is erg eenvoudig en gebeurt volledig gecentraliseerd via een webbrowser, al kan het ook via telnet/ssh of een seriële console. Via de webinterface kunnen volumes aangemaakt, uitgebreid en weer gewist worden. Opslagruimtes kunnen toegevoegd worden evenals een groep voor een verbeterde flexibiliteit en beheer. Er zijn voorzieningen voor handmatige of automatische ‘snapshots’ en replicatieopdrachten, al kan replicatie alleen naar een ander EqualLogic-opslagsysteem. EqualLogic levert software om automatisch opslagsystemen in het netwerk te herkennen en te initialiseren, zodat ze daarna via de browser in de Java-beheerinterface teruggevonden en gezamenlijk beheerd kunnen worden.
De Java-gebaseerde webbeheerinterface heet ‘Group Manager’ en toont de beheerde groep in een boomstructuur. De interface maakt intelligent gebruik van duidelijke graphics en kleuren. Zelfs als je weinig ervaring hebt met opslagbeheer en met name iSCSI SAN’s, zul je weinig moeite hebben met het webbeheer. Ook het tot stand brengen van een connectie met het iSCSI-systeem in Windows blijkt vrij gemakkelijk, terwijl toch voldoende beveiliging van die connecties mogelijk is, onder andere door gebruik te maken van een RADIUS-server voor authenticatiecontroles. Veel meer dan het invullen van het gewenste RAID-niveau hoef je niet doen. De Group Manager configureert bijna alles volautomatisch. Ook als een schijf de geest geeft, hoef je niet handmatig in te grijpen. Het systeem schakelt automatisch over op een reserveschijf. En zelfs voor meer gecompliceerde taken als het verhuizen van een opslagvolume van een groepslid naar een ander, hoef je alleen maar een opdracht te geven en het systeem voert alle benodigde deeltaken zelf uit.
PS400e en PS3800VX
We ontvingen voor deze test twee EqualLogic PS-series opslagarrays. Het model PS400e heeft ruimte voor veertien SATA II-schijven. Het model PS3800XV is bedoeld voor meer veeleisende taken en accepteert tot zestien SAS (serial Attached SCSI) -schijven. Het grootste model SATA-schijf dat op dit moment geplaatst kan worden is 750 GB; maal veertien betekent dat dus een maximale brutocapaciteit van 10,5 TB per PS400e array. Bij SAS-schijven is het maximum 146 GB met maar liefst 15.000 toeren per minuut. Zestien stuks hiervan leveren een totale brutocapaciteit op van 2,3 TB. Er zijn grotere SAS-schijven beschikbaar. De opslagcapaciteit stijgt dan evenredig. Voor 10.000 t/min is de maximumcapaciteit momenteel bijvoorbeeld 300 GB per SAS-schijf.
Verschillende modellen PS-arrays kunnen in een zelfde opslagroep opgenomen worden als verschillende volumes, maar het is ook mogelijk om meerdere arrays in één volume op te nemen. Het is het volume dat op het netwerk als een iSCSI-doelwit gepresenteerd wordt en wat je in Windows te zien krijgt als een ‘locale’ harde schijf. Beide arrays hebben volledig redundante systemen wat betreft voeding, controllers en RAID-systemen (mét batterijgesteunde en gespiegelde RAID-cache). EqualLogic geeft een prestatie op van 60.000 I/O-operaties per seconde (iops) en een doorvoersnelheid van 300 MB/s.