Bedrijven vechten sinds zes maanden om goede it'ers. Dat zegt het uitzendconcern Randstad dat gisteren haar jaarcijfers presenteerde.
Randstad is marktleider in Nederland en één van de drie grootste uitzendconcerns ter wereld. Het is druk bezig met het werven van it’ers, meldt ook de Volkskrant. “Maar we zouden veel meer it’ers en financiële specialisten aan het werk kunnen zetten”, zei bestuursvoorzitter Ben Noteboom. Kandidaten kunnen daarom meer salaris verwachten.
Het werven van it’ers met lease-auto’s of andere kado’s vindt Randstad geen goed idee. “Wij zoeken mensen die een baan willen vanwege de inhoud”, aldus Noteboom.
Jammer al die negatieve reacties op het werken bij uitzendbureau of detacheerder. Volgens mij is de strekking van het artikel anders dan waarop gereageerd wordt. Het gaat weer goed in de ICT dit is te merken aan betere salarissen en voorwaarden. Ik mag hopen dat het deze keer weer niet zo gaat als de vorige keer en dat de branche nu wat volwassener aan het worden is. Hopelijk wint kwaliteit (certificering, opleiding en werkervaring) het van de schaarste. Als je graag als zelfstandige wilt werken (meestal met dollartekens in de ogen) en het past bij je moet je dat vooral doen. Dit is niet iedereen gegeven.
ICT is een ondersteunende factor om organisaties vloeiend te laten verlopen. Zelf ben ik 3 1/2 jaar eigenaar van een ICT organisatie. De salarissen veranderen, evenals de tarieven, ik zie dit als een kwestie van vraag en aanbod, hetzelfde gebeurd er bij olie etc. Als er meer vraag is dan aanbod stijgen de prijzen, maar ook de tarieven. Life is so simple
Wat betreft leaseauto, mobile, laptop, zie ik dit als primaire voorwaarden voor het personeel. Dit omdat de vaste lasten voor panden, stookkosten etc. stukken lager liggen doordat de consultants zich in het veld bevinden.
Echter ik vind ook dat consultants niet op de feiten vooruit moeten lopen en de marktwerking reëel moeten waarnemen en daar hun eisen/wensen op vast moeten stellen.
Naar mijn mening is Yacht een bedrijf dat zich richt op de korte termijn. Zaken als kwaliteit, loyaliteit en personeelsbeleid zijn daar van minder belang. Mijn advies is dan ook om naar een bedrijf te gaan kijken die zich specialiseert in jouw branche. Ik werk sinds een jaar bij een bedrijf dat zich specialiseert in software testen en dat bevalt goed. Die weten wat he is om iemand met mijn cv binnen te halen. Waardering / beloning is goed. Opdrachten zijn goed. En men kijkt goed naar het aannamebeleid en de opleidingen.
Mocht er iemand een leuk bedrijf zoeken dat zich bezighoudt met testen, dan kun je mij mailen.
Wat ik met name jammer vind is dat de grote IT bedrijven altijd de boventoon voeren in dit soort artikelen. Het zijn tevens de bedrijven die hun rendementen m.n. vanuit schaalgrootte creeeren en in mindere mate vanuit creativiteit. Detachering is qua dienstverlening een vrij volwassen marktsegment, de constructie is plat en helder: laag inhuren en doorverhuren. De marge er tussen in opstrijken, niet vies maar gewoon bedrijfsvoering. Vleeschuiven wordt het ook wel genoemd. Pink Getronics, Yacht, Ordina, Atos Origin, Logica CMG, enzovoort hebben allen een zeer voornaam deel aan inkomsten uit detachering. Vaak komt men ook niet verder dan dat, erg creatief is men daar niet. Kan ook niet want de opzet van dergelijke dienstverlening is niet gestoeld op creativiteit maar op herhaling en commodity. Kwaliteit van ondersteunend management (account / field / business) is veelal ook gestoeld op ervaring en systemen ipv creativiteit en ondernemerschap. Men volgt de marktontwikkeling en men maakt ze dus niet. Vrij trieste constatering, wel aan de praktijk getoetst en tevens zoals bekend rendabel (10 jaar ervaring). Goed, als dat het uitgangspunt is dan weet je wat je als werknemer bij dergelijke toko’s kan verwachten, in positieve en negatieve zin. Overigens, echt zuiver freelancen is erg lastig, vrijwel iedere freelancer maakt gebruik van tussenbureaus die allerlei neven zaken regelen. Zie maar eens binnen te komen bij de grote multinationals als pure freelancer, uitzonderingen daargelaten. De tussenbureaus rekenen ook marge voor verleende diensten, zij het minder dan de afdracht aan je werkgever als je gedetacheerd bent. Dus, wat is het verschil? Marge is lager waardoor degene die de arbeid verricht (potentieel) meer ontvangt. Dat gaat echter niet over werkgelegenheid maar over de financien, volgens mij de primaire reden om te gaan freelancen. Een ander onderwerp dus.
De basissalarissen die de detacheringsbureau’s aanbieden, zijn deze afhankelijk van het feit of je aan het werk bent of op de bank zit? M.a.w. het salaris dat ze bieden, is dat zeker?
De bonussen voor hogere targets zijn uiteraard wel afhankelijk van hoeveel uren je op jaarbasis hebt gewerkt.