“De techneuten hebben plaatsgemaakt voor mannen in pakken.” Inderdaad, enkele jaren geleden was een Linux-evenement goed voor bebrilde en bebaarde mannen met paardenstaart en sandalen. “Dit is wel goed voor ons,” zegt de SAP-medewerker: “Wij moeten het hebben van de manager.”
De tendens was vorige week tijdens de HP Linux Roadshow duidelijk aanwezig. Linux is geaccepteerd voor zakelijke toepassingen. Rest nog de vraag waarom je voor Linux of open source software in het algemeen zou kiezen boven commercieel beschikbare oplossingen? Hans Daniels, algemeen directeur van HP Nederland, antwoordt dat er over het algemeen nog veel te veel budget wordt besteed aan beheer en te weinig aan innovatie en dat Linux kan helpen om daar verandering in te brengen. Hij stelt dat in 2010 het ‘donkere’ datacenter realiteit moet zijn. Het geheel geautomatiseerde datacenter dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar draait en geen beheerinspanning meer nodig heeft.
Daniels vertelt dat HP het goed doet met Linux; het bedrijf voert in Nederland de markt aan met een aandeel van 58 procent. Tegenwoordig draait 26 procent van alle HP-servers op Linux. Als de HP-directeur plaatsmaakt voor Luc Janssen, die het gebruik van open source bij de marine uiteenzet, vult het scherm zich veelvuldig met kanonnen en vliegen de raketten links en rechts, voorzien van marsmuziek, door het beeld.
Van Unix naar Linux
Volgens Janssen zijn er veel redenen om open source software te gebruiken. Je wordt hardwareonafhankelijk (dit in tegenstelling tot Unix), je kunt een kostenbesparing realiseren op hardware en de drivers voor Linux zijn of gemakkelijk te krijgen of eenvoudig zelf te schrijven. Daarnaast is het maar een kleine overstap van Unix naar Linux. De belangrijkste voordelen zijn dat je goed aan open standaarden kunt doen, dat je volledige inzage in de broncode hebt, en dat er voor Linux goede ondersteuning is te krijgen.
Ict-architect Wilbert Smits van de Telegraaf Media Groep heeft meer dan tweehonderd Debian Linux-servers, voornamelijk voor de vele internetactiviteiten van het concern. Voor hem heeft open source software een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en zorgt het voor minder afhankelijkheid. Of het echt goedkoper is kan hij niet goed zeggen, de situaties ‘voor’ en ‘na’ waren niet echt goed vergelijkbaar. “Ik heb er wel een gevoel bij. Voor honderd servers denk ik wel dat Linux goedkoper in het beheer is dan honderd Windows-servers,” zegt hij.
Minder afhankelijk
Uit de presentaties tijdens de Linux RoadShow spreekt dat men met name de vrijheid die men met Linux krijgt waardeert. Iets wat medewerkers van SAP op de beursvloer beamen. Zeven procent van de klanten van SAP kiest momenteel wereldwijd voor Linux en de leverancier ziet daar een groei van honderd procent per jaar. “Met name de Unix-klanten kiezen nu voor Linux, omdat ze daarmee onafhankelijker worden van de hardwareleverancier en zo meer flexibiliteit krijgen,” aldus de medewerker.