De beschikbaarheid van toepassingen voor mobiele telefoons zit flink in de lift. Kiest een programmeur voor de combinatie Motorola en Linux, dan kan dit voor problemen zorgen. Symbian en Windows Mobile lijken voorlopig de lachende derde.
Programmeurs kunnen uit verschillende ontwikkelomgevingen kiezen, waarvan Linux, Symbian en Mobile Windows de meeste koek verdelen. De laatste twee platforms zijn momenteel ongekend populair, getuige het aantal derde partijen dat massaal toepassingen ontwikkelt en lanceert. Volgens een rapport van The Diffusion Group (TDG) verandert dit, want 2010 zal een flinke stijging laten zien voor zowel op Linux als Windows Mobile gebaseerde mobiele apparatuur. Deze winst in marktaandeel gaat vooral ten koste van Symbian. Een uiteindelijke winnaar moet vooral mikken op integratie met bedrijfsapplicaties en gemak waarmee derde partijen toepassingen kunnen ontwikkelen, aldus Lee Allen van TDG Reseach.
Wereld van Linux
Linux biedt programmeurs een veelheid aan mogelijkheden. Allereerst is de ontwikkelomgeving vrij verkrijgbaar. Flexibiliteit in ontwikkeling, robuustheid, een hoge beschikbaarheid en het grote aanbod aan mogelijke functies en hulpmiddelen in Linux zijn andere argumenten om voor dit ontwikkelplatform te kiezen. Grootste voordeel is dat Linux voorkomt dat een fabrikant zich ophangt aan een enkele leverancier (voorkomen van het zogenaamde vendor lock in). Nadelen zijn er ook. Concurrenten als Microsoft en Symbian bieden namelijk een scala aan softwarebibliotheken, communicatieoplossingen, beheer- en beveiligingsfuncties, complete softwareontwikkelomgevingen (SDK’s) en een enorme verzameling derde partijen die applicaties ontwikkelen.
Motorola kiest Java
Motorola past sinds 2003 Linux toe en lijkt daarmee te kiezen voor kostenvoordeel. Het besturingssysteem is immers vrij van licentiekosten. De ontwikkelomgeving voor bepaalde typen Motorola smart phones zit wel op slot. Het gaat bijvoorbeeld om de telefoonmodellen A760 en E680 die als basis de Linux kernel 2.4.20 gebruiken. Motorola chief architect Mark VandenBrink gaf in augustus vorig jaar aan dat het bedrijf geen concrete plannen heeft voor het intern ontwikkelen van applicaties voor mobiele telefoons. Zorgen rondom onder andere beveiliging en interoperabiliteit vanuit hoek van de mobiele operators lijkt een drijfveer voor deze keuze. De ondersteuning van de Java-omgeving voor applicatieontwikkeling is Motorola’s antwoord richting de softwareontwikkelaars van mobiele applicaties (bron: website www.linuxdevices.com). Programmeurs die toch willen sleutelen aan het besturingssysteem van genoemde telefoons zullen zich moeten behelpen met informele (lees: hacking) circuits.
Vooralsnog lijkt Linux af te stevenen op de overwinning. TDG meldt dat vooral de Chinese mobiele markt zwaar inzet op Linux en mobiele operators uit kostenoogpunt voor op Linux gebaseerde telefoons kiezen. Het laatste argument is tot slot reden voor de fabrikanten om massaal voor Linux als basis voor nieuwe modellen te kiezen. Veelzeggend detail is dat ook Palm heeft aangekondigd in de toekomst over te stappen naar Torvalds geesteskind Linux.