Fujitsu en Yacht hebben de meeste raamovereenkomsten gesloten met DTO, het it-agentschap van Defensie. Zij sloten beide vier contracten. In totaal is DTO met elf partijen in zee gegaan voor het inhuren van ict-diensten de komende jaren.
De raamovereenkomsten betreffen vijf percelen: ontwikkeling, netwerken, datacentra en -services, integrale werkplek en advisering & projectmanagement. Per perceel sloot DTO vijf raamovereenkomsten voor in totaal 73 gespecificeerde ict-functies. Naar schatting zijn de te leveren diensten in totaal goed voor 25 miljoen euro. De looptijd van de contracten is twee jaar (met een optie tot 2 keer 1 jaar verlenging).
Elftal
Fujitsu Services sleepte als nieuwe contractpartij de meeste overeenkomsten binnen, namelijk voor vier percelen. Alleen het perceel ‘datacentra en -services’ lukte niet. Volgens de automatiseerder zijn de deelcontracten ettelijke miljoenen euro waard. Het bedrijf is al actief voor het Britse leger. Daar werken momenteel zo’n 1800 automatiseerders aan operationele en administratieve krijgsmachttaken.
Naast Fujitsu sloot DTO met tien andere marktpartijen raamovereenkomsten: Be Value, CSC, GetronicsPinkRoccade, LinkIT, LogicaCMG, Sapphire Technologies, Sylis, T2 Automatisering, Tempo-Team en Yacht. Zes van dit elftal zijn nieuwe leveranciers. Vijf partijen – GetronicsPinkRoccade, LogicaCMG, Sapphire, Sylis en Yacht – leverden al it-specialisten. Als detacheerder heeft Yacht van deze ‘veteranen’ de meeste contracten op zak. Net als Fujitsu scoorde het bedrijf op vier percelen. Alleen het perceel ‘integrale werkplek’ bleef buiten schot.
Adriaan Blankenstein, de vorig jaar september benoemde nieuwe algemeen directeur van DTO, vindt detachering geen vies woord. DTO hoeft niet alles per se zelf te doen, stelt hij. Daarnaast is het zijn doel om de defensieautomatiseerder zakelijker te laten werken. Door het inhuren van it-specialisten die resultaatverantwoordelijk moeten werken, kunnen DTO’ers zich in zijn ogen spiegelen aan de markt.
Van veertien naar elf
Op 31 oktober 2006 eindigden de oude raamcontracten voor inhuurkrachten. Die had DTO met veertien leveranciers gesloten. Vergeleken met de nieuwe mantelovereenkomsten zijn negen bedrijven afgezwaaid, te weten Atos Origin, Capgemini, Centric, DPA Flex, IBM, Ordina, Qubit PPMG, VAI en VX Company. Na de publicatie van de nieuwe aanbesteding in het publicatieblad van de Europese Gemeenschap meldden zich 48 partijen als gegadigde bij DTO. Per perceel werden 20 partijen uitgenodigd tot het doen van een inschrijving. Hieruit zijn uiteindelijk de elf leveranciers gekomen.