De Chinese regering ontkent dat diens beleid voor Internetcensuur in strijd zou zijn met internationale normen. Volgens de politieke leiders van het communistische land is niemand ooit vastgezet voor het schrijven van online content.
"Het reguleren van het Internet volgens wettelijke voorschriften is een internationaal toegepaste praktijk", aldus Liu Zhengrong van het ministerie van Internetzaken. Volgens hem heeft China bijna identieke wettelijke doelen en principes als het Westen.
Op de aantijgingen dat China mensen vast zou zetten voor online-activiteiten, zei hij: "Niemand in China is vastgezet alleen omdat hij of zij content op het Internet zette." Deze uitspraak staat in schril contrast met een aantal bekende gevallen, waaronder die van journalist Shi Tao. Door zijn activiteiten werd hij vorig jaar voor tien jaar vastgezet nadat Yahoo zijn e-maildossier aan de Chinese regering overhandigde.
Lokale internetgebruikers halen hun schouders op, terwijl de wereld op zijn achterste poten staat als het gaat om de Chinese Internetcensuur. Het is een lastig probleem waar toch niets aan te doen is, is de teneur onder Chinese Internet-gebruikers.
Het Chinese Internet-filtersysteem is een groot probleem in de politieke verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse politiek gaf multinationals als Google, Yahoo, Microsoft en Cisco de wind van voren, omdat zij in hun ogen China bijstaan met mogelijkheden om censuur toe te passen.
China zou tienduizenden sites blokkeren en bedrijven vragen informatie te overhandigen van inwoners die zich niet aan de Chinese wet houden. Geblokkeerde sites zijn onder andere The Philadelphia Inquirer, BBC News, the Voice of America, het Pentagon en de Wikipedia-encyclopedie. Bovendien kunnen Chinese internetgebruikers geen informatie opzoeken over het omzeilen van Internetfilters.
Een aantal bloggers in China vindt de ophef in de Westerse wereld niet terecht, omdat de strijd om vrijheid van meningsuiting door de Chinezen zelf gevoerd moet worden. "Ik denk niet dat het Congres in de VS het recht van vrijheid van meningsuiting van Chinezen kan verdedigen", aldus blogger Zhao, wiens blog in december door Microsoft werd geblokkeerd werd voor Chinese Internet-gebruikers.