Begin 2001 verkocht Larry Ellison, oprichter/topman van Oracle, voor negenhonderd miljoen dollar aan Oracle-aandelen. Die transactie vond plaats enkele weken voordat het bedrijf met tegenvallende resultaten naar buiten kwam. De beschuldiging van handel met voorkennis volgde niet veel later.
Maar wat blijkt vijf jaar later: Larry Ellison, één van de rijkste mensen ter wereld, had geld nodig! Zijn boekhouder had hem dringend aanbevolen zijn schulden van meer dan een miljard dollar eens af te lossen. Daarom had hij op dat moment wat Oracle-aandelen verkocht. Aldus het verweer dat Ellison destijds bij het gerechtelijk vooronderzoek voerde. Deze motivatie is zo ongeloofwaardig dat hij wel waar moet zijn.
‘Ik maak me zorgen, Larry’, lezen we in de mailcorrespondentie tussen Ellison en zijn boekhouder die onderdeel vormen van de vrijgegeven documentatie rond de toenmalige rechtszaak. Maar hoe roep je een klant met een ego zo groot als zijn 194 miljoen dollar kostende jacht (het grootste ter wereld) tot de orde. Boekhouder Simon kiest voor een ‘we moeten praten’ toon van “Ik weet dat je het er niet over wil hebben” tot “we moeten gaan budgetteren en plannen.” Ellisons directe levensstijl loopt flink in de papieren. Jaarlijks spendeert hij hier zo’n twintig miljoen dollar aan. Daarnaast zijn er nog de echt grote uitgaven zoals het jacht, huizen op diverse continenten en natuurlijk de zeilracerij. Simons grootste zorg is echter dat Ellison het grootste deel van zijn vermogen (zeventien tot achttien miljard dollar) heeft zitten in Oracle. Simon probeert Ellison te overreden zijn risico’s nu eindelijk eens beter te spreiden, hoewel dat Oracle natuurlijk een fantastisch bedrijf is, dat uiteraard tot in lengte van dagen het goed zal blijven doen. En dan als uitsmijter: “Je wilt toch niet als Bernie Ebbers eindigen.” Deze oud Worldcom-topman zit inmiddels berooid een 25-jarige gevangenisstraf uit.
De klagende aandeelhouders lieten zich kennelijk overtuigen; de rechtszaak werd afgeblazen. Ellison deed boete door honderd miljoen dollar extra aan goede doelen te schenken en de advocaten van de eisers stopte hij 22 miljoen voor bewezen diensten toe. Geruststellend voor alle Oracle-aandeelhouders moet zijn dat hij maar korte tijd heeft geluisterd naar zijn boekhouder. Ellison heeft nog altijd, ondanks alle overnames, bijna een kwart van de Oracle-aandelen in handen, op dit moment goed voor zo’n zestien miljard dollar. Vertrouwen in zichzelf kun je de illustere topman niet ontzeggen.