Wie Cisco zegt, zegt routers en switches. Het bedrijf wordt daarom wel wat oneerbiedig de loodgieter van het internet genoemd. Lange tijd was de ontwikkeling en vervaardiging van apparatuur voor computernetwerken inderdaad de enige activiteit. Daar is verandering in gekomen.
Cisco verbindt computers, telefoons, video- en andere communicatiesystemen tot een intelligent netwerk. Netwerkoplossingen van Cisco vormen de basis voor de grootste en meest complexe netwerken die bedrijven, openbare instellingen, telecommunicatiebedrijven en internet service providers gebruiken.
Wereldwijd heeft Cisco 37.000 mensen in dienst. Behalve op het gebied van netwerken, routers en switches is Cisco ook actief in ip-telefonie, optische netwerken, informatiebeveiliging, dataopslag, draadloze netwerken en thuisnetwerken.
Zomaar wat berichten over Cisco van afgelopen jaar:
– Cisco introduceert Adaptive Threat Defense (ATD) voor beveiliging van apparaten en toepassingen in het netwerk (februari)
– Cisco introduceert de Cisco Wireless Location Appliance voor het real-time traceren van draadloze randapparatuur en RFID-tags (mei)
– Cisco neemt Kiss Technology over (juli)
– Cisco zou overwegen Nokia in te lijven (augustus)
– Cisco en Nokia werken samen rondom nieuwe Nokia Smartphones (oktober)
– Cisco neemt videobedrijf Scientific Atlanta over (november)
– Cisco laat oog vallen op markt consumentenelektronica (januari 2006)
Dit lijstje wekt de indruk dat er binnen een kort tijdsbestek door de top van Cisco zeer wisselende strategische accenten worden gelegd. Aanvankelijk met als richting extra functionaliteit binnen bestaande netwerken, zoals met betrekking tot beveiliging, dataopslag en rfid (radio frequency identification), maar allengs uitbreidend naar andere dan computernetwerken, zoals die voor mobiele telefonie en voor televisie. Cisco’s horizon ligt daarmee ineens een heel eind verder. De router-reus verlegt zijn eigen grenzen.
Is de onderneming zoekende, of heeft Cisco een nieuwe draai gevonden? Coks Stoffer, algemeen directeur Cisco Nederland, kiest voor het laatste. “We zien dat de ict opschuift van systeemgecentreerd naar netwerkgecentreerd. Het gaat allang niet meer alleen om internettoegang. Er zijn tal van functies die nu al in het netwerk worden belegd, zoals storage en security. We gaan naar een wereld waarin netwerken een steeds centraler rol spelen. Dat is de rode draad aan de hand waarvan we onze strategie en visie verder uitwerken.”
Cisco onderscheidt drie fasen in deze ‘vernetwerking’ van onze wereld.
Convergentie van data, video en voice – dat is de fase waar we nu middenin zitten;
Virtualisatie van netwerken, storage-oplossingen, servers en beveiligingsdiensten. Deze fase is inmiddels aangebroken.
Het intelligente netwerk. Cisco spreekt in dit verband over application oriented networking (aon). Het is een nieuwe technologie om de communicatie tussen bedrijfsapplicaties te verbeteren door intelligentie toe te voegen aan het netwerk. Deze fase is nog grotendeels toekomstmuziek.
Overnames
Dat er steeds meer slimheid, lees software, in netwerken kruipt is een nieuwe trend en Cisco volgt die met argusogen en met een spoor van overnames. Afgelopen jaar werd bijvoorbeeld Topspin overgenomen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in serverconsolidatie en virtualisatie, en Kiss Technology, een Deens bedrijf dat dvd-spelers, videorecorders en plasma-tv’s ontwikkelt met ingebouwde netwerkfunctionaliteiten. Cisco verbreedt dus zijn scope en daarmee tevens zijn markt.
“Ip blijft daarbij de verbindende schakel”, onderstreept Stoffer. “Je ziet dat er steeds meer functiegebieden bijkomen die op ip zijn gebaseerd. Steeds meer systemen ‘praten’ ip: computers, servers, pda’s, telefoons, tv’s, call centers, storage systemen, rfid-tags. Zo wordt het netwerk de drager van een enorme wolk van informatie.”
Strippen
Hoe we tot nu toe met onze applicaties omgaan maakt it veel te complex, meent Stoffer. “Je zou applicaties moeten strippen van de niet-specifieke elementen”, zo filosofeert hij. “Die kunnen allemaal onder de motorkap worden weggewerkt, oftewel in het netwerk worden belegd. Zo haal je de complexiteit weg bij het applicatieniveau. Binnen het netwerk heb je dan enerzijds het niveau van de fysieke componenten en de beveiliging daarvan en daar bovenop de generieke logische componenten. Je praat dan over een bezield netwerk.”
Dat klinkt mooi, werpen we tegen, maar zou Cisco zich niet beter bij de eigen leest kunnen houden? Er zijn de komende jaren ontzettend veel extra ‘kastjes’ nodig, omdat bijvoorbeeld online software doorbreekt. Ook miljarden mobiele telefoons, pda’s en allerlei andere ‘objecten’ moeten op het web worden aangesloten. Werk zat dus voor de grootste ip-loodgieter op aarde.
Stoffer schudt gedecideerd het hoofd. “Nee hoor, het is geen kwestie van doen we het wel of doen we het niet. Innovatie is broodnodig. Kijk maar eens naar de demografische opbouw van de bevolkingen in onze landen. Nu hebben we nog vijf werkenden op één gepensioneerde. Over veertig jaar zijn dat twee werkenden op één gepensioneerde. Als je de huidige levensstandaard wilt handhaven, dan trek je dat alleen met een veel hogere productiviteit. Dat is een belangrijke sociale drijfveer achter deze vernieuwingen.”
Vijfde land
Cisco geeft geen nationale omzetten prijs. Alleen internationale totalen (zie daarvoor de grafieken). Toch wil Stoffer wel onthullen dat Nederland binnen de EU het vijfde land is qua omzetvolume. Bovendien neemt Nederland wereldwijd na Zuid-Korea de tweede plaats in wat betreft de penetratie van breedbandinternet. Ook hebben veel multinationals hier hun hoofdzetel. Dat alles bij elkaar maakt dat Nederland voor Cisco een belangrijk land is, vertelt Stoffer. “We ondernemen hier activiteiten over de volle breedte van ons portfolio. Dat is op een aanzienlijk grotere schaal dan de omvang van het land doet vermoeden.”
Geschiedenis
Cisco Systems is – net als Microsoft en tal van andere Amerikaanse bedrijven – gestart vanuit een garagebox. De oprichters, Sandy Lerner en Len Bosack, waren als medewerkers verbonden aan de universiteit van Stanford. Daar hielden ze zich bezig met technieken om computernetwerken informatie te laten uitwisselen. In december 1984 richtten zij het bedrijf op. Twee andere wetenschappers sloten zich bij hen aan.
In 1986 produceerde het bedrijf zijn eerste router en raakte het nauw betrokken bij de Internet Engineering Task Force en daarmee bij de ontwikkeling van het ip-protocol, dat zo’n cruciale rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling het internet en van de hedendaagse technologie.
Op de golven van het internet groeide Cisco razendsnel. In 1995 werd al voor een miljard dollar omgezet. In dat jaar voegde de huidige president en ceo John Chambers zich bij het bedrijf.
De eerste Nederlandse vestiging werd geopend in 1993 in Gorinchem. In 2000 werd begonnen met de bouw van de nieuwe Europese hoofdvestiging in Amsterdam. Aanvankelijk moest dit een grote campus worden met vele duizenden werkplekken, waarmee een totale investering van 270 miljoen euro gemoeid was. Maar door de juist op dat moment optredende malaise in de ict- en internetsector is dit plan maar voor de helft gerealiseerd. Er werken nu ongeveer duizend Cisco-medewerkers in het gebouwencomplex in Amsterdam Zuid-Oost, pal naast de spoorlijn Amsterdam-Utrecht.
Missie
‘The network powered by Cisco is changing the way we work, live, play and learn.’ De topman doorgezaagd
Topman doorgezaagd
Coks Stoffer
Leeftijd: 49
Functie: Algemeen directeur Cisco Systems Nederland, tevens managing director Cisco Systems International B.V.
Hoe kom je aan je huidige positie?
“Ik werd gebeld door een headhunter. Toen dat gebeurde ging mijn bloeddruk wel even omhoog hoor, want Cisco is een aantrekkelijk bedrijf, dat internationaal in hoog aanzien staat. Ik kende de omgeving van Cisco al enigszins uit mijn verleden. Ik heb namelijk 13 jaar bij Tandem gewerkt. Het hoofdkantoor van Tandem bevond zich toen in Cupertino in Californië, niet ver van Cisco’s hoofdkantoor in San José. Ik heb daar de sfeer van de beginjaren mogen opsnuiven. Bovendien zijn er parallellen in visie. Ook door Tandem werd de enorme rol van netwerken onderkend. Er zat dus wel enige logica in het feit dat ze me belden.”
Wat heb je hiervoor gedaan?
“Na Tandem ben ik drie jaar directeur geweest van Lotus Nederland. In 2000 ben ik overgestapt naar YourNews om te helpen bij hun doorstart. In 2001 werd ik gevraagd voor EDS. Daar heb ik gewerkt tot vorig jaar juni. Ik ben bij EDS begonnen als VP voor Sales en Business Development. Wat later is daar de functie van algemeen directeur Nederland bijgekomen. In deze periode ben ik intensief betrokken geweest bij grote outsourcingstrajecten. Met als kroon op het werk de deal die we sloten met ABN AMRO. Ook bij EDS lag er een sterk accent op innovatie.”
Wat draag jij concreet bij aan het bedrijf?
“Binnen ons management team draag ik bij aan het vertalen van de behoeften in de markt naar de mogelijkheden van dit moment. Dat is een kwestie van afstemmen. Helder krijgen welke marktsegmenten we met welke technologie en met welke partners kunnen bedienen. Daarnaast heb ik een soort ‘broker’-functie. Ik heb een uitgebreid netwerk. Dat betekent dat ik via mijn relaties kan zorgen dat de juiste mensen met elkaar in contact komen, waardoor allerlei dingen van de grond kunnen komen. Wat ik verder heel belangrijk vind is te zorgen voor een goed klimaat hier op de Cisco-site in Amsterdam, die tevens als Europees hoofdkantoor dienst doet. Er werken hier 18 nationaliteiten; er zijn doorlopend 85 mensen uit andere EU-landen in opleiding.”
Wat voor auto rij je? Waarom?
“Een BMW. Dat heeft geen speciale reden. Het kwam toevallig zo uit.”
Hoe denk je dat klanten en relaties jou zien?
“Als iemand die heel toegankelijk is en die zijn afspraken nakomt. Een man een man, een woord een woord. Ook denk ik dat anderen mij zien als iemand die ook als persoon netwerkt, dus niet alleen in technisch opzicht.”
Wat voor computer heb je thuis? Waarom?
“Een HP. En je raadt het al: dat heeft geen speciale reden. Dat kwam toevallig zo uit.”
En pda?
“Een Palm Treo. Dat heeft wel een speciale reden, want die gebruiken we Cisco-breed.”
Hoeveel verdien je?
“Dat is niet relevant. Ik erger me aan die discussies over inkomens van topmanagers. Ze neigen mij te veel naar exhibitionisme. Laat ik het zo zeggen: Cisco en ik hebben afspraken gemaakt en daar zijn we allebei heel tevreden mee. En verder wil ik niet afgerekend worden op mijn geldelijke verdiensten, maar op mijn verdiensten voor onze klanten en partners.”
Waar gaat naast je werk je hart naar uit?
“Ik heb een mooi gezin met een dochter van acht en een zoon van twaalf. Dat komt op de eerste plaats. En verder voel ik mij sterk betrokken bij kunst. Ik ben een liefhebber van de Nederlandse realisten, zoals Evert Thielen en Carel Willink. Ik bezoek graag musea en galerieën en zo af en toe schaf ik iets aan.”