TPG Post en Atos Origin brengen het Olympische postzegelvel 'Going for gold' uit. Dit bevat twee verschillende zegels: van schaatsers Ard Schenk en Yvonne van Gennip. Bijzonder is dat op de zegels via een lenticulaire techniek bewegende beelden te zien zijn van de Olympische races van beide schaatslegendes.
Multimediabureau Solar Initiative heeft de postzegels ontworpen. Een zegsman vertelt dat Solar allereerst het filmbeeld heeft opgevraagd van de gouden 10.000 meter race van Ard Schenk op de Winterspelen van 1972 in Sapporo en van de bekroonde 3.000 meter race van Yvonne van Gennip tijdens Calgary 1988. "Uit die films hebben we twaalf beelden geselecteerd waarmee we een animatie van een volle seconde konden maken. We kozen voor het bochtenwerk, omdat hier camera's in een stabiele positie staan en de schaatser in een vloeiende lijn beweegt."
Vervolgens maakte Solar er een computeranimatie van (volgens het principe 'beeldje 1 = leeg tot beeldje 12 = vullend') met behulp van Final Cut Pro, een video editing-programma van Apple (en voor de afwerking Adobe Photoshop).
Om de filmbeweging ook verkleind op de postzegels te krijgen, is gebruikgemaakt van lenticulaire (lensvormige) techniek. Dit is een prisma-achtige opnametechnologie, waarmee bijvoorbeeld ook holografische afbeeldingen kunnen worden gemaakt. Het gangbare postzegelpapier is hiervoor niet geschikt, vandaar dat TPG Post over moest stappen op kunststof met een fijnmazige matrixstructuur. Hier kunnen beelden, opgedeeld in blokjes, wel op worden afgedrukt.
Solar schakelde voor het lenticulaire proces het Nieuw-Zeelandse bedrijf Outer Aspect in. Die zorgde tevens voor het drukken van de 'full motion' postzegels. Op de zegels staan ook de eindtijden van beide races, in de stijl van het huidige Olympische tijdwaarnemingssysteem, waarvoor Atos Origin verantwoordelijk is. Daarnaast heeft Solar gekozen om de waardeaanduiding – 39 eurocent – in een matrix-/display-achtige lettertype weer te geven, om het geheel een "computerachtige uitstraling te geven."
TPG Post heeft uitgebreid getest of de plastic zegels wel automatisch verwerkt kunnen worden. "Wij gebruiken sorteermachines waar in korte tijd duizenden poststukken worden afgestempeld en gesorteerd. Vastlopers kunnen we dan ook niet gebruiken. De zegels bestempelen vormt echter geen probleem," aldus een woordvoerder van de postbesteller. Hij vertelt dat de lenticulaire techniek in de filateliewereld wel eens eerder is toegepast, maar "dan praten we over een 'flip flap'-effect waarbij twee verschillende beelden te zien zijn. Inmiddels is deze technologie doorontwikkeld en kan er op postzegels beweging worden getoond."
Saillant detail is dat op de postzegels ook het bedrijfslogo van Atos Origin staat. Dit is nog niet eerder gebeurd in de Nederlandse filateliegeschiedenis. De automatiseerder is de systeemintegrator van de Olympische Spelen – het contract loopt tot en met de Zomerspelen in Londen in 2012 – en zocht naar een manier om zijn 'Olympische bijdrage' scherper naar voren te brengen. Het idee van een postzegel ter ere van de sporters borrelde op en Atos Origin nam contact op met TPG Post. Daar werd het idee verder uitgewerkt, waarbij de automatiseerder de realisatie ervan tevens meefinancierde. Over de kosten doen beide partijen geen mededelingen, behalve dat de 'Going for Gold'-emissie duurder is dan normale uitgiften.
De bijzondere zegels komen uit op de vooravond van de opening van de 20ste Winterspelen in Turijn (10-26 februari). Ex-schaatster Yvonne van Gennip en Wilbert Kieboom, topman Atos Origin Noord Europa, namen vandaag uit handen van Harry Koorstra, directievoorzitter TPG Post, het eerste postzegelvel officieel in ontvangst. Ard Schenk had het vel reeds vlak voor zijn vertrek naar Turijn mogen ontvangen.
De postzegels hebben een oplage van 700.000 velletjes en zijn vanaf vrijdag 10 februari verkrijgbaar bij Postkantoren of via de website van TPG Post. Op het 'Going for Gold'-vel staat ook een overzicht van alle winnaars van een gouden medaille op de Winterspelen tot nu toe. Er zit overigens geen gomlaag op de zegels; het zijn zelfklevende plakkers.