“Waarom draaien we de inkomenspiramide niet eens om? Dan zijn we tenminste van de discussie af dat ouderen te duur zouden zijn.” Deze opmerkelijke uitspraak, die werd gedaan tijdens een rondetafelgesprek dat door IBM was georganiseerd, leidde tot veel reacties.
De omstreden uitspraak kwam van Bert Ferwerda, Managing Director human resources bij IBM, die ook zei dat “jongeren bovendien meer behoefte aan geld hebben, en ouderen iets minder”. Hij zegt echter ook ouderen graag zo lang mogelijk te willen behouden binnen zijn bedrijf: “IBM heeft de komende vijftien, twintig jaar getalsmatig nog geen vergrijzingsprobleem. Maar we proberen er ons wel op voor te bereiden door ouderen en jongeren in projecten aan elkaar te koppelen. Anders ben je straks niet meer in staat goede architecturen voor je klanten te adviseren.” Computable vroeg hem na afloop van de discussie of hij zijn stelling over de salarispiramide ook binnen IBM in de praktijk gaat brengen. Ferwerda: “Ik zou dat heel graag willen, maar IBM kan daar niet als enige bedrijf mee beginnen. Vandaar dat ik mijn stelling hier poneerde.”
Prof. dr. Paul de Beer, bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de UvA: "Waarschijnlijk werkt zo'n maatregel averechts. De prikkel om vervroegd te stoppen met werken wordt zo namelijk groter. Bovendien kan het oudere werknemers demotiveren, waardoor ze niet meer bereid zijn te investeren in hun ontwikkeling."
Lezers
Computable vroeg ook om uw reacties. Dat ouderen minder geld nodig zouden hebben, wordt bestreden door onder andere Paul van den Bos: “Ik ben 53, getrouwd, eenverdiener, heb drie studerende kinderen en bewoon een ruim huis om ieder zijn plek te kunnen geven. Als over een jaar of wat de kinderen uit huis zijn, kunnen we kleiner gaan wonen. Dan zou ik eindelijk wel eens een leuke vakantie willen doen. Daar zie ik jongere collega’s, die vaak tweeverdiener zijn zonder kinderen, nu wel aan toekomen.”
Sommige werknemers willen echter wel water bij de wijn doen. Hans Bladergroen: “Als het prijskaartje ertoe leidt dat je na een reorganisatie op straat komt te staan, dan kies ik voor minder verdienen en lekker lang(er) meedraaien.” Ook Peter Went, ceo van de Wcc-Group ziet wel iets in Ferwerda’s stelling: “Ik geloof niet dat het salaris van ouderen integraal omlaag moet ten faveure van jongeren, maar dat het automatisme verlaten moet worden dat salarissen altijd maar omhoog moeten.”
Volgens Edwin van der Hoeven ligt het probleem complexer, namelijk “vooral bij de doorstroming. Veel ‘oudere’ ict’ers hebben een functie waar ze ingegroeid zijn. Ze worden echter qua kennis en flexibiliteit ingehaald door de jongere generatie. Zijn ze daarom te duur? Nee! Zitten ze op de verkeerde functie? Ja! Jongere ict’ers zijn volgens mij beter geschikt voor kennis-intensieve fucnties, oudere zijn waardevol in functies waarbij ervaring een doorslaggevende rol speelt.” Jos Wolswijk staat achter het idee om de inkomenspiramide om te draaien, maar: “Er is natuurlijk wel één voorwaarde: al het salaris dat ik volgens dit model in mijn jeugd tekort ben gekomen moet alsnog met terugwerkende kracht worden uitbetaald.”