Pleitbezorger voor opleidingen en innovatie in de ict-sector, stichting CA-ICT, wil vooral Nederlandse ict’ers aan het werk houden en krijgen. Belangrijke vraagstukken voor de toekomst: offshoring blijft een probleem en de huidige ict’ers worden te oud.
Bijvoorbeeld de administratie naar India sturen, om daar voor een prikkie het klusje te laten klaren en per omgaande weer terug te sturen (offshoring), behoort wat dat land betreft alweer tot het verleden. India was tot voor kort dé prijsvechter, maar wat ict’ers in westerse landen al eerder overkwam, overkomt nu Indiase ict’ers: hun salaris is te hoog. Coming star is Bangladesh, vertelt Roel Schulting, voorzitter van de stichting Centrum Arbeidsvraagstukken Informatie en Communicatie Technologie (CA-ICT). De stichting is niet zo bekend in de ict-wereld, maar wist in 2005 wel honderd miljoen euro aan subsidiegeld los te peuteren bij het Europees Sociaal Fonds (ESF). Dit geld moet worden gebruikt voor het opzetten van bedrijfsopleidingen voor Nederlandse ict’ers.
Voor 1997 konden ict-bedrijven geen aanspraak maken op subsidiepotjes voor onderwijs en ontwikkeling. Subsidies waren namelijk slechts mogelijk via een onderwijs- en ontwikkelingsfonds, waarover alle branches in Nederland beschikken, maar de ict-sector niet. Ronduit zonde, meenden een aantal belanghebbenden en zij besloten tot oprichting van CA-ICT. Schulting: "Opleidingen zijn heel belangrijk voor de ict-sector. Medewerkers moeten op de hoogte blijven van bijvoorbeeld de nieuwste Microsoftsoftware en SAP, maar ook verkooptrainingen krijgen." Om deze te bekostigen bood tot voor kort vooral de Europese subsidiepot van het ESF uitkomst. CA-ICT hielp bedrijven tot en met de kleinste details om de subsidieaanvraag voor opleidingen voor hun ict'ers in te dienen. En met groot succes, gezien de hoeveelheid subsidiegeld die het opleverde.
Loket dichtgegooid
Helaas is dit voorlopig verleden tijd, want de gulle gever heeft haar loket op 28 oktober gesloten. De pot is even leeg. Pas vanaf begin 2007 is er weer Europees subsidiegeld te verdelen, laat staatssecretaris Van Hoof weten. Dit betekent niet dat ict’ers geen geld meer kunnen krijgen voor opleidingen via CA-ICT. Schulting: “Wij gaan zelf door. Als iemand een verdomd goed idee heeft, kunnen wij daar jaarlijks een half miljoen euro in investeren.”
Beter matchen
Investeren in goeie ideeën is niet het enige waar CA-ICT mee verder gaat. Het platform voor de ict-branche heeft plannen een ict-academy op te richten. Schulting: “Er zijn veel ict’ers die allerlei kleine opleidingen hebben gevolgd. Deze maken weinig indruk, omdat werkgevers ze vaak niet kennen. Wij zouden samen met andere partijen een ict-academy willen oprichten om al deze mensen met veel ervaring een diploma te bieden dat recht doet aan hun kennis.”
Ook wil CA-ICT ervoor zorgen dat het matchen van werkgevers en ict’ers beter verloopt. “Wij horen vanuit de branche dat ict’ers nodig zijn, maar dat bedrijven ze niet kunnen vinden. Er zijn heel veel goeie ict’ers die zichzelf niet kunnen verkopen. Uitzendbureau’s zijn vaak niet de juiste intermediair: zij hebben onvoldoende inzicht in de kwaliteiten van ict’ers. Wij gaan initiatieven nemen om dit matchen beter te laten verlopen.”
Mensenwerk
De komende tijd zullen er voor ict’ers verschuivingen plaatsvinden op de arbeidsmarkt, verwacht Schulting. “Medewerkers die in de jaren tachtig zijn begonnen, worden nu oud. Dit is een nieuw probleem. Wij willen die oudere ict’ers samen met de overheid en grotere ict-bedrijven omvormen tot docent.”
Wat betreft de concurrentiepositie van Nederland blijft offshoring een probleem, zo schat Schulting in. “Daar valt niet tegen op te boksen.” Nederland moet het hebben van hoogwaardig werk dat bedrijven niet uit durven te besteden, zoals complexe, strategische toepassingen. “Als bedrijf heb je daarvoor liever iemand die je in de ogen kunt kijken. Het succes van ict-bedrijven hangt af van innovatie; van de kwaliteit van het management en de opleiding van de medewerkers. Ict blijft mensenwerk. Er komt wel wat hardware en software bij kijken, maar het valt en staat bij mensen en hun koppies, hun intellect. Als je daar niet in investeert, dan zal je de slag verliezen.”
Geld in opleiding
De ict-sector investeert tot 25 procent van brutoloonsom in opleidingen voor medewerkers. Ter vergelijking: een regulier bedrijf investeert jaarlijks 3 tot 5 procent van de brutoloonsom. Innovatieve bedrijven zo’n 20 tot 25 procent.