ECP.NL nodigde me uit deel te nemen aan het nationale domeinnamendebat, waarvoor dank. Nu zult u misschien denken dat je daar in vijf minuten over bent uitgesproken, maar dat blijkt met een blik op het programma een heel lichtzinnig uitgangspunt. De organisatoren menen maar liefst drie fysieke bijeenkomsten en een internetforum nodig te hebben om tot bevindingen te komen die kunnen worden teruggekoppeld en vervolgens in een eindrapportage worden gebundeld. Dat rapport wordt dan weer als advies aangeboden aan de Stichting Internetdomein Registratie Nederland.
Deze SIDN heeft zelfs vanaf november de registratie van nieuwe .nl-domeinnamen opgeschort tot het moment dat het domeinnaamdebat is afgerond. Ik bedoel maar. Hier wordt niet over één nacht ijs gegaan. De tweede ronde van het Domeinnaamdebat vond deze week in de Rai plaats en duurde maar liefst anderhalve dag!
Dat kwam me net niet uit, en daarom gebruik ik graag dit hoekje om een duit in het zakje te doen:
De .nl persoonsdomeinnamen kunnen worden afgeschaft. Sinds 2000 kunnen particulieren een nl-persoonsdomeinnaam reserveren. Dat kan echter alleen op het derde niveau, met een volgnummer achter de naam: www.vandermolen.123.nl. Vanaf 2003 kunnen particulieren echter ook een echte domeinnaam reserveren en u begrijpt al dat bijna iedereen daar de voorkeur aan geeft, ondanks de verminderde privacy. Afschaffen dus maar.
Er is geen dwingende noodzaak bijzondere leestekens (ë, é, û enz) mogelijk te maken in Nederlandse domeinnamen. Voor veel andere talen is de huidige aanpak zeker flink beperkend en tal van landen zullen de Amerikaanse herkomst van de beperkte ASCII-set als puur neokolonialisme ervaren. Het is daarom begrijpelijk dat steeds meer landen een meer uitgebreide internationale karakterset (IDN) gaan ondersteunen. Maar welk probleem lossen we er in Nederland mee op? Misschien alleen dat de groep Bløf zichzelf eindelijk onder eigen naam kan registreren (staat nu onder blof.nl). Aan de andere kant is er ook niet veel tegen, mits de invoeringskosten meevallen en het zoeken op internet er niet gecompliceerder door wordt. Beide voorwaarden zijn echter niet vanzelfsprekend. Om verwarring en phishing te voorkomen zouden domeinnamen met accenten in ieder geval gebundeld moeten worden verstrekt met gelijkende gewone namen. Ter relativering: hoe belangrijk is die adresbalk eigenlijk nog? Je zoekt websites toch via Google.
Maak numerieke domeinnamen mogelijk! NL-domeinnamen waarin alleen cijfers voorkomen mogen nu niet. Geen 112.nl of 9292.nl dus. Onzin natuurlijk.