De huidige versleutelingstechnieken zijn op zich afdoende, maar de vraag is voor hoe lang. Naarmate computers krachtiger worden, zullen versleutelde gegevens steeds makkelijker ontcijferd kunnen worden door onbevoegden.
De veiligheid van een bepaalde methode van informatiebeveiliging wordt volgens wiskundige dr. Serge Fehr op dit moment niet bepaald door de achterliggende techniek. Volgens hem zijn methodes, zoals RSA-algoritmes, vooral veilig omdat de benodigde rekenkracht niet voorhanden is.
“We noemen dit soort systemen veilig omdat we geen computers hebben die deze algoritmes uit kunnen rekenen. Het is dus niet de methode zelf die als veilig bestempeld mag worden. Op het moment dat we wél over voldoende snelle en grote computers beschikken, zal het relatief eenvoudig zijn om deze en andere algoritmes te kraken. Vooralsnog hoeven we daar overigens nog niet zo bang voor te zijn, maar het is uiteindelijk slechts een kwestie van tijd. Daarom is het belangrijk dat er nu al fundamenteel, wiskundig onderzoek wordt gedaan naar slimmere cryptografische manieren.” Voor zijn onderzoek ontving Fehr eind vorig jaar de Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Fotonen
Fehr, die in dienst is van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam, werkt aan een versleutelingsmethode die gebruik maakt van de principes uit de kwantummechanica. Kwantumcryptografie is gebaseerd op de moeilijkheid om kwantumdeeltjes, zoals fotonen, in geheugen op te slaan zonder hun toestand te veranderen. Identificatie geschiedt via fotonen die in een bepaalde toestand verkeren. Een potentiële aanvaller moet daarom fotonen weten op te slaan zonder hun toestand te veranderen om zo het gebruikte wachtwoord te kraken. Op de Universiteit van Arhus in Denemarken is al hardware ontwikkeld voor beveiligde communicatievormen op basis van kwantumcryptografie. Fehr verwacht dan ook dat de praktische toepassing van zijn wiskundig onderzoek wellicht over enkele jaren op de markt komt. “Voor mij persoonlijk is dat overigens geen drijfveer, al is het altijd leuk om een theorie toepasbaar te maken.”
Op de link http://picasaweb.google.com/freemovequantumexchange is een presentatie te vinden van een operationeel systeem, dat gebruik maakt van quantum techniek. De beveiliging en privacy is informatie-theoretisch bewijsbaar. Voor communicatie over publieke netwerken als het (mobiele) internet wordt gebruik gemaakt kan true quantum randomness. Dit operationele proof-of-concept systeem bewijst dat bewijsbaar veilige informatie-systemen mogelijk zijn met low-cost, off-the-shelf standaard hardware over standaard publieke netwerken als het internet.