De kans dat er een rechtszaak komt, waarin de 'wet overgang onderneming' wordt getoetst, is een stuk kleiner geworden. Capgemini en Atos Origin praten namelijk weer over het wel of niet overnemen van het automatiseringspersoneel dat werk voor het CWI uitvoerde. FNV Bondgenoten denkt dat het conflict met een sisser afloopt.
Het conflict tussen Capgemini en Atos Origin draait om uitbestede beheerwerkzaamheden voor het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Capgemini voerde dit uit, maar vanaf 2006 heeft Atos Origin dit overgenomen. De oorspronkelijke twaalf medewerkers zouden op basis van de 'wet overgang onderneming' (art.7:662-666 Burgerlijk Wetboek) over kunnen gaan naar de nieuwe dienstverlener, een principe dat bij catering- en schoonmaakbedrijven al langer bekend is. In een soortgelijke CWI-situatie voor rekencentrumtaken neemt IBM wél twaalf mensen van Cap over.
Omdat Atos Origin tot nu toe weigert het dozijn Cap-beheerders over te nemen dreigt Capgemini op zijn beurt, gesteund door de vakorganisaties, naar de rechter te stappen. Beide partijen weigeren in te gaan op vragen over het conflict, al laat de woordvoerder van Cap weten dat beide partijen momenteel met elkaar in gesprek zijn.
Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten vreest dat de zaak dan ook met een sisser afloopt en dat beide partijen het conflict intern oplossen. De vakorganisaties kunnen de zaak alleen zelf bij de rechter aanhangig maken, indien een lid, dat in de CWI-zaak benadeeld dreigt te worden, om juridische bijstand vraagt. De vakbonden willen graag een rechterlijke uitspraak, omdat nu niet duidelijk is waar de grenzen liggen van de 'wet overgang onderneming'.
Gerard van Hees, eveneens bestuurder bij FNV Bondgenoten, heeft persoonlijk het gevoel dat deze wet niet op de situatie van Capgemini betrekking heeft. "Waar het om gaat is dat er bij een uitbestedingscontract personeel en middelen overgaan van de firma Jansen naar Pietersen. Maar als Jansen besluit om na het aflopen van het contract met Pietersen een nieuw contract met Klaasen af te sluiten, is er geen sprake van een transactie met overgang van personeel en andere bedrijfsmiddelen tussen Jansen en Klaasen. In het eerste geval is die wet duidelijk van toepassing; in de tweede situatie ligt dat minder duidelijk. Het zou goed zijn als hier een uitspraak van de rechter komt te liggen."
Van Hees wijst op SCC. Medio 2005 stootte Capgemini een onderdeel van zijn uitbestedingsdivisie af aan SCC (voorheen Infoproducts). Het betrof de afdeling die zich bezighield met inkoop van hardware, software en ondersteunende dienstverlening aan klanten. Een deel van het personeel – zo'n 35 man – was afkomstig van Werklinq, de door Cap overgenomen it-dochter van de toenmalige Arbeidsvoorziening. Die medewerkers verrichten vooral werkzaamheden voor het CWI. Het contract was echter in handen van Capgemini gebleven en is nu dus bij Atos Origin komen te liggen. SCC heeft voor negentien medewerkers, die dus niet meer op loonlijst van Cap stonden, maar wel op die van SCC, ontslag aangevraagd.
SCC laat weten dat de 'wet overgang onderneming' na een juridische toetst niet van toepassing is in deze situatie. Verder commentaar wil het bedrijf niet geven. Volgens Van Hees is SCC niet blij met de gang van zaken en probeert het een deel van de benodigde afvloeiingsregeling op Capgemini te verhalen. Atos Origin wil niet ingaan op de vraag of het bedrijf eventueel personeel van SCC overneemt.
Volgens Van Hees blijkt hieruit dat personeel, dat stevig in vaste dienst zit, via doorsourcing in een losser werkverband terecht kan komen met alle gevolgen vandien. "Daar trachten we iets aan te doen. Er is bijvoorbeeld overleg gaande met branchevereniging ICT~Office of een vrijwillige regeling haalbaar is om de personele gevolgen van doorsourcing op te vangen."