FNV Bondgenoten praat op 6 februari met Unilever verder om te voorkomen dat de financiële administratie in Nederland aan IBM wordt uitbesteed. Voor de amper georganiseerde automatiseerders, die naar Accenture dreigen te moeten, kan de vakbond weinig doen.
Unilever maakte eind 2005 bekend een groot deel van zijn financiële administratie in Europa in handen te leggen van IBM. Opmerkelijk is dat de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Spanje zijn uitgezonderd van het business process outsourcing-contract met IBM.
FNV Bondgenoten onderhandelt begin februari verder met het Nederlandse management over de toekomst van Finance Focus in Vlaardingen. Aan bestuurder Lucas Vermaat de vraag waaraan deze landen hun uitzonderingspositie te danken hebben? "Dit zijn de landen waar de vakbonden een sterke positie innemen en de actiedreiging het grootst was. Medewerkers van Unilever raken ernstig gedemotiveerd door de permanente bezuinigingsdrang van het management en de bijl die steeds boven hun hoofd hangt. De aandeelhouders zouden niet blij zijn geweest wanneer de financiële afdelingen actie hadden gevoerd."
Wat is nu de status rond Finance Focus? "Onder druk van de werknemers heeft Unilever Nederland van het Europees management het recht gekregen om zonodig een andere invulling te geven aan de uitbestedingskoers. Op 8 februari zetten we de onderhandelingen voort. Onze belangrijkste eis blijft het behoud van werkgelegenheid. Pas als we zijn uitonderhandeld neemt Unilever Nederland een besluit over de toekomst van Finance Focus."
En wat gebeurt er met de pakweg 200 tot 260 automatiseerders van wie het werk hoogstwaarschijnlijk naar Accenture wordt uitbesteed? "Doorgaans is Unilever bereid met FNV Bondgenoten een overdrachtsprotocol af te spreken, waardoor medewerkers gedurende enkele jaren hun arbeidsvoorwaarden kunnen behouden. Wij kunnen dit echter niet afspreken zonder achterban en zonder te weten wat hun belangen zijn. Het is jammer dat er zo weinig it'ers lid zijn van een bond. Pas als zij zich massaal aanmelden kan ik hun belangen goed behartigen."
Geeft u garanties? "De afgelopen jaren heeft FNV Bondgenoten laten zien dat er bij Unilever-reorganisaties voor getroffen werknemers er financieel meer uitgehaald kan worden dan wanneer er op individuele basis zou zijn onderhandeld."
Het zevenjarige contract met IBM past in het 'One Unilever-programma' dat jaarlijks zevenhonderd miljoen euro aan besparingen moet opleveren. Behalve de Finance Focus-divisie wil de multinational ook andere 'shared service'-onderdelen afstoten: de personeelsadministratie en een aanzienlijk deel van de divisie Europe IT.
Unilever wil Accenture aantrekken voor het versneld invoeren van SAP wereldwijd (eind 2007 in plaats van 2010). Ruim tweehonderd automatiseerders van Unilever zullen dan op de loonlijst van Accenture komen te staan.
Verder praat het levensmiddelenconcern met de combinatie Dell/Unisys over het overnemen van het werkplekbeheer. Volgens Sjaak van 't Wout, voorzitter van de centrale ondernemingsraad, bestaat er weinig weerstand onder het it-personeel. "Het zijn veelal jongere werknemers die verwachten elders ook makkelijk aan de bak te kunnen. Alleen oudere medewerkers die al lang bij Unilever werken, hebben moeite met de overgang. Zo is er een zestal beheerders die in de jaren zeventig, tachtig uit hobbyisme begonnen te computeren. Die weten inmiddels als de beste hoe en aan wie de werkplekdiensten moeten worden geleverd en krijgen daarvoor een goed salaris. Zij vragen zich af of Unisys dat straks ook gaat betalen." Dat de it'ers massaal lid worden van vakorganisaties, zoals bij Finance Focus is gebeurd, waagt hij dan ook te betwijfelen. "Maar je weet nooit: in tijden van nood leert men bidden."