Eurocommissaris Charlie McGreevy heropent de discussie over een Europees software-patentsysteem door het starten van een “publieke consultatie”over een gezamenlijk Europees patentsysteem. De resultaten hiervan zullen de basis vormen voor een zitting op 13 juni.
Commissaris voor interne markten en diensten Charlie McGreevy: "Goede regels over intellectuele eigendom zijn essentieel. Doordat ze innovatie stimuleren en leiden tot het succesvol ontwikkelen van nieuwe producten, helpen ze bij het genereren van groei en banen."
De consultatie staat open voor bedrijven en individuen. Een vragenlijst is online beschikbaar. De consultatie sluit op 31 maart.
Afgelopen zomer verwierp het Europese parlement nog een voorstel voor een Europees software-patentsysteem.
Het verbaasd me niets dat dit weer wordt opgepakt. Immers het sec verwerpen is geen eindstation. Er moet een duidelijke richtlijn komen. Wat me echter wel tegen de borst stuit is de vragenlijst. Deze vragen zijn precies zo geformuleerd dat je het er altijd mee eens bent. Vervolgens wordt dit als excuse gebruikt om software patenten te rechtvaardigen.
Wordt het niet tijd voor een tegenaanval. Wanneer wordt het EPO voor de rechter gedaagd wegens het verstrekken van software patenten in de eerste plaats. En waar baseert de EPO zijn recht op de regels anders te interpreteren. Is dit door een rechter getoetst en zo ja zijn er toen ook tegenstanders van software patenten gehoord? Tijd voor weer heel veel actie.
De enige die echt profijt hebben van de software patenten zijn patent advocaten en de softwarebrache zou moeten stoppen met het subsidieren van deze verwerpelijke werkwijze van deze advocaten. Auteursrecht is ruim voldoende voor software. Patenten maken het vooral innovatieve bedrijven moeilijker om problemen op te lossen, omdat er altijd iemand zal claimen dat hij/zij een patent heeft, vaak zonder een werkend model te hebben.
Inmiddels is een nieuwe mijlpaal in de patenten bereikt. Er is een patent verstrekt op een anti-zwaartekracht machine. Hulde!
Johan