Unilever en Accenture praten over een uitbestedingsconstructie waardoor een wereldwijde SAP-implementatie versneld kan worden ingevoerd. In Nederland zullen zo'n 200 tot 260 it-medewerkers naar Accenture overstappen.
Volgens de centrale ondernemingsraad van Unilever voert Accenture momenteel een 'due diligence' uit om te bepalen of het kan helpen bij een versnelde invoering van SAP. Bij het levensmiddelenconcern loopt het project Sirius om wereldwijd in zo'n tachtig fabrieken en diverse hoofdkantoren de erp-software in te voeren om de inkoop- en voorraadstromen efficiënter in te richten. Dit project zou oorspronkelijk in 2010 worden afgerond, maar Unilever denkt dit te kunnen vervroegen naar eind 2007 door hulp te vragen van Accenture. Die beschikt over veel meer SAP-specialisten dan Unilever kan werven.
Het plan is om Sirius in een 'joint venture' te gieten, waarbij Accenture de SAP-specialisten gaat betalen. Als Sirius is afgerond, neemt de it-dienstverlener het personeel definitief over. In Nederland varieert het aantal tussen de 200 en 260, hoofdzakelijk SAP-specialisten. "Unilever heeft dan uiteindelijk minder it'ers in dienst zonder ze zelf te hoeven ontslaan', merkt cor-voorzitter Sjaak van 't Wout fijntjes op. Hij verwacht dat beide partijen er dit eerste kwartaal uitkomen.
Behalve het SAP-traject loopt er bij de divisie 'Europe IT' nog een uitbestedingstraject voor de aankoop en ondersteuning van kantoorapparatuur (desktops en laptops). Hiervoor is Dell in de race, met als onderaannemer Unisys (dat de beheerdiensten voor Dell-apparatuur uitvoert in Europa). Zo'n zes beheerders zouden in Nederland naar Unisys overgaan, maar een woordvoerder wil hier geen commentaar op geven.
Bij het levensmiddelenconcern staat momenteel alles in het teken van het grootscheepse 'One Unilever-programma'. Dit moet via uitbesteding en offshoring van ondersteunende diensten jaarlijks zevenhonderd miljoen euro aan besparingen gaan opleveren. Unilever maakte eind 2005 bekend een groot deel van zijn financiële administratie in Europa in handen te leggen van IBM. Naast offshoring van deze Finance Focus-divisie wil de multinational ook andere 'shared service'-onderdelen afstoten, zoals (een aanzienlijk deel) van de it (Europe IT), en de personeelsadministratie (Peoplelink).