De eerste overwinning van een umts-operator tegen een gemeente is een feit. Maar doordat veel grote gemeenten plaatsing van umts-masten tegenwerken, komt de uitrol van umts toch in gevaar.
Nu KPN eind december als eerste umts-operator een rechtszaak won tegen Haaksbergen, een van de eenenvijftig gemeenten die zich verzetten tegen plaatsing van umts-antennes, is het wachten op nieuwe rechtszaken. Die zullen in eerste instantie van KPN en Telfort komen. Vodafone verloor in juli 2005 nog een rechtszaak tegen de gemeente Haaksbergen, die had geweigerd een 37,5 meter hoge umts-zendmast te plaatsen.
Na het door KPN gewonnen kort geding tegen Haaksbergen, dreigen nu rechtszaken van dezelfde operator in onder andere Barendrecht en Spijkenisse. Deze gemeenten hebben respectievelijk 40 en 75 duizend inwoners, en behoren dus in tegenstelling tot Haaksbergen tot de 194 gemeenten met meer dan 25 duizend inwoners die per 1 januari 2007 umts-dekking moeten hebben. Negentien procent van deze grotere gemeentes verzet zich tegen de plaatsing van umts-antennes. Daarmee komt de uitrolverplichting van de vijf umts-operators in gevaar, ook al ontkennen ze dat zelf in alle toonaarden. KPN en Vodafone zeggen de grens van zestig procent dekking al gepasseerd te zijn. Telfort, Orange en T-Mobile geven geen cijfers over hun vorderingen.
Ook Economische Zaken steekt de kop in het zand. Woordvoerder Jelle Wils: “EZ had bij de aanvang van de uitrol niet voorzien dat er dergelijk ‘verweer’ zou zijn tegen het plaatsen van masten. Wij willen ons nog niet uitlaten over de gevolgen van eventuele vertragingen in de uitrol voor bijvoorbeeld operators. ” Waren er in juli 2005 nog zevenendertig gemeenten die zich verzetten tegen de komst van umts-masten, inmiddels is dat toegenomen tot 51, waarvan 37 met meer dan 25 duizend inwoners.