De gemeente Amsterdam heeft eind 2005 zijn contract met Microsoft voor de levering van Windows en Office op veertienduizend werkplekken met twee jaar verlengd.
De gemeente heeft zijn contract met Microsoft verlengd vanwege de bedrijfscontinuïteit en de kostenvoordelen. Wethouder Laetitia Griffith stelde dat de gemeente 1,2 miljoen euro op jaarbasis bespaart vergeleken met het oude contract met Microsoft. Volgens Griffith is Microsoft op dit moment de standaard binnen de gemeente en is voortzetting van het bestaande contract in lijn met motie 848 van de raad waarin op meer standaardisatie van ict-producten wordt aangedrongen.
Diezelfde motie was alleen ook bedoeld om monopolieposities op de softwaremarkt tegen te gaan. Het onderzoek van de gemeente naar open source heeft volgens de wethouder alleen uitgewezen dat open source de komende jaren nog geen alternatief voor de desktop is. In deze proeven is gekeken naar de uitwisselbaarheid van bestanden, functionaliteit, beheer, migratiekosten en opleidingen. In totaal maken 34 stadsdelen en diensten gebruik van het raamcontract, wat overeenkomt met 90 procent van het totaal aantal gemeentelijke werkplekken. Naast de Microsoft desktopsoftware omvat het contract diverse serversoftware, waaronder Exchange Server, Content Management Server, SharePoint Portal Server en Microsoft Operations Manager.
De keuze van de gemeente Amsterdam komt op een cruciaal moment, omdat Microsoft zijn Office-software net ingrijpend gewijzigd heeft. Het bestandsformaat van deze nieuwe versie komt niet overeen met de OpenDocument-standaard van overlegorgaan Oasis. Wel heeft Microsoft zijn eigen bestandsformaat OpenXML ter standaardisatie voorgelegd aan de European Computer Manufacturers Association.