Het was weer eens zo ver. Apple gaat met nieuws komen, op de MacWorld Expo zoals dat hoort, en de wereld lijkt nergens anders meer oog voor te hebben.
Natuurlijk, de Mac-maker heeft vaak goede ideeën en daarmee de ict-industrie nogal eens de weg gewezen. Vlak voor de aanvang van MacWorld San Francisco afgelopen dinsdag stonden de media vol van verwachting, speculatie en gejubel.
“Apple komt met Intel-Macs, waarschijnlijk laptops maar mogelijk ook Mac mini’s.” Serieuze ict-analisten voorspelden dit begin deze week met droge ogen. Eh, had Apple-cultleider Steve Jobs dat niet vroeg in het vorige jaar al laten weten? Jawel. Maar velen koesteren de verwachting dat de overstap naar Intel-processoren voor Apple de massamarkt opengooit. Dat is echter niet waarschijnlijk; applicatiebeschikbaarheid en prijs zijn voor de meeste mensen nog altijd doorslaggevend voor computeraanschaf.
Oké, de marketingmachine van Intel zal wel wat toevoegen aan Apple, maar die had al het geheime wapen Jobs. Die wist de afgelopen jaren al tweeknoppige muizen, licht verbeterde versies van Mac-applicaties en meer leuks als groot geheim en nieuws te onthullen. De medeoprichter van Apple wist tenslotte in 1997 op MacWorld Boston al de aanwezige Mac-fans de vrede met Microsoft te verkopen. “Hij kon helaas niet bij ons zijn, maar we hebben een live satellietverbinding met Redmond, Washington”, presenteerde hij aartsvijand Bill Gates op een ‘1984-groot beeldscherm’ – voor een paar duizend gelovigen en één Computable-redacteur.
De tijden zijn nu wel anders, maar het effect van Steve Jobs niet. Inmiddels is de investering van Bill en diens beloofde Mac-steun met Internet Explorer en Office allang vervlogen. Jobs heeft nog altijd de gave mensen voor zich te winnen. Dit zogeheten reality distortion field stelt de eigengereide topman in staat de wereld te overtuigen van zijn gelijk. Zij het nog niet afdoende om uit het minderheidshoekje te groeien wat marktaandeel betreft.