Computers krijgen op oudjaarsavond één extra seconde te tellen voordat 2005 voorbij is. Aan het jaar wordt namelijk op het nippertje nog een schrikkelseconde toegevoegd. Om twaalf uur 's nachts zullen de klokken één seconde lang het tijdstip 23:59:60 laten zien. Pas daarna begint het nieuwe jaar.
Deze schrikkelseconde is nodig om de atoomkloktijd gelijk te houden aan de astronomische tijd. Vanaf 1958 wordt de tijd gemeten met atoomklokken, die gebaseerd zijn op de straling die hoort bij de overgang tussen twee energieniveaus van het Cesium-133 atoom. De atoomtijd is heel precies, maar loopt op de lange duur niet meer gelijk met de astronomische tijd, doordat de aarde langzaam trager rond zijn as draait.
Aan de beslissing om een schrikkelseconde toe te voegen is wat discussie voorafgegaan. Sommige computerdeskundigen zijn bang voor het optreden van storingen in software-toepassingen waarbij tijd een grote rol speelt, zoals mobiele telefonie-netwerken. De International Telecommunication Union stelde zelfs voor om dan maar meteen één uur toe te voegen, om zo een jaartje of honderd van het tijdsprobleem verlost te zijn.
Astronomen aan de andere kant hechten zeer aan het gelijklopen van atoom- en astronomische tijd, om zeker te weten dat ze hun telescopen de juiste kant op richten. Uiteindelijk besliste de International Earth Rotation and Reference Systems Service, die de universele tijd coördineert, in hun voordeel.
Japan wacht overigens iets langer met het bijstellen van de tijd, namelijk tot 9:00 uur ’s ochtends. In Japan is het acht uur later dan hier, dus in de praktijk gebeurt de overgang één uur later dan in Nederland.
In nederland duurt niet 2005 seconde langer maar 2006.
De schrikkelseconde wordt in UTC om 23:59:59 omgezet. Voor ons in Nederland betekent dat GMT+1 dus op 1 januari om 0:59:59h.
gr.
Kees van Rein
Het stukje van mevrouw De Rooij hangt aan elkaar van misverstanden. Omdat ik bondig en beschaafd moet reageren, beperk ik mij tot de twee belangrijkste: de schrikkelseconde vindt plaats om 00:00 UTC. In Nederland is dat om 01:00 MET, op 1 jan. 2006, dus niet op oudejaarsavond. Ten tweede: klokken geven in het algemeen de schrikkelseconde alleen weer als 00:59:60, als de bron van de klok de tijd in precies die vorm verspreidt, als decimale cijfers. Computerklokken doen dat niet. Voorzover computerklokken nauwkeurig omspringen met seconden -de meeste doen dat niet- geven ze de schrikkelseconde weer door 01:00:00 te herhalen.