De gemeente Amsterdam verlengt zijn enterprise agreement met Microsoft en zegt daarmee minimaal 1,2 miljoen euro te besparen. De verlengde overeenkomst geldt voor vierendertig gemeente-onderdelen, waaronder stadsdelen, bedrijven en diensten.
Het nieuwe contract heeft net zoals het voorgaande een looptijd van drie jaar en is daarmee geldig tot oktober 2008. De gemeente zegt voor Microsoft te hebben gekozen vanwege de kostenvoordelen en de bedrijfscontinuïteit. De gemeente stelt met het Microsoft-contract meer aan het beoogde doel van ict-standaardisatie te doen.
Het stadsbestuur heeft wel nog een onderzoek gedaan – mede middels enkele pilot-projecten – naar de kosten van open source. Daaruit is echter gebleken dat die vorm van software nog geen alternatief is. Hierbij is gelet op de uitwisselbaarheid van bestanden, maar ook zaken als functionaliteit, beheer, migratiekosten en benodigde opleidingen.
Het blijft de vraag wat voor soort adviseur de gemeente heeft geraadpleegd, als men de component veiligheid en stabiliteit had meegewogen dan had het besluit er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Meestal hebben de beoorgde adviseurs weinig tot geen affiniteit met opensource en de vraag is hoeveel kennis van zaken.
m.n. Openoffice kan vrijwel alle MS formaten aan, om maar niet te spreken van de PDF mogelijkheden. MS zal waarschijnlijk flinke kortingen hebben gegeven omdat er een gigantisch marktverlies voor de deur staat. Het is de vraag of de schade door veiligheidslekken deze keuze verantwoord.
Ben het met Ronald eens
Thin clients tesamen met OpenOffice werkt geweldig.
OpenSource moet je op z’n minst meenemen in een evaluatie.
Kosten zijn waarschijnlijk niet zo belangrijk.
De gemeente kan altijd nog de belastingen verhogen 🙂
Ook kennis bij de betreffende gemeente moet in ogenschouw gehouden worden. Linux/unix kennis is nog steeds zeldzaam en duur. Natuurlijk is opensource een optie, maar waarom het risico nemen en vervolgens politiek afgemaakt worden als het misloopt?
Dmv open license afspraken is het voor diensten zeer eenvoudig software te downloaden met alle keys vanaf de licensing site van microsoft. Ook alle cd’s worden opgestuurd. Er zit gewoon een praktische kant aan het verhaal.
Heb je wel eens geprobeerd een huisstijl applicatie in openoffice te krijgen? Veel leveranciers weten hier niet mee om te gaan. De opensource markt is gewoon (nog) te klein.
Vergeet niet dat enkele jaren geleden (3 a 4) Novell de grootste speler was bij de overheid. Er worden dus wel bewuste keuzes gemaakt.
Het klinkt alsof ze op vrijdagmiddag ook nog even hebben geprobeerd om Linux te installeren maar dat lukte niet. En de man van Microsoft zei ook dat je het beter niet kunt doen.
Om de uitwisselbaarheid van overheidsbestanden te garanderen, hebben we gekozen voor een proprietair formaat.
Het is duidelijk dat we ICT-innovatie en -strategie niet van de gemeente Amsterdam moeten verwachten.
Verstandig, die Amsterdammers! Als een dergelijk grote instelling/firma gaat voor standaardisatie ’tot op het bot’ is de keuze voor Microsoft een goede. Het probleem met open source is vaak dat je app’s en devices ‘aan elkaar zou moeten gaan lassen’. Een voorbeeldje: de Mac is een mooie machine om te zien, Linux is een goed operating systeem, Psion een fijne PDA, maar wil je deze met elkaar koppelen heb je een mooie uitdaging. De kracht van Microsoft zit hem in het feit dat ze een ‘Lego blokjes’ model hanteren. Vrijwel alle producten integreren naadloos met elkaar. Mijn mening is dan ook dat een gemeenschappelijke deler over het algemeen minder is dan een geintegreerd geheel.