Oracle gaat toch door de knieën wat betreft softwarelicenties voor processoren met meerdere chipkernen (cores). Het verlaagt zijn prijzen voor multicore-chips, maar maakt het er niet eenvoudiger op.
De databasefabrikant introduceert namelijk verschillende licentieschema's voor verschillende multicore-processoren. Dit betreft de dualcore Power-chips van IBM, de begin deze maand geïntroduceerde multicore (acht kernen) UltraSparc T1 van Sun Microystems, en de dualcore x86-processoren van Intel en AMD.
Bovendien gaat Oracle niet over naar facturering per processorvoet (socket), wat andere softwareleveranciers wel doen, maar houdt het vast aan facturering per core. Eerder deed Oracle al een beetje water bij de wijn door een dualcore chip als anderhalve processor te rekenen, wat eerder nog gold als twee processoren. Nu geldt IBM's Power als 0,75 processor per core, Suns T1 als 0,25 en x86 dualcore-processoren als 0,5.
Graag wil ik het bericht een beetje nuanceren.
Opgemerkt dient te worden dat mijn ervaringen liggen in een mix van zowel Sun/HP/IBM “Unix” machines als ook Intel/AMD “Windows” machines en alle daarbij behorende processoren.
Ik denk dat een belangrijke speler op de processor markt is vergeten, nl. HP, jammer, toch ook een belangrijke speler in deze markt.
Oracle heeft al eerder dit jaar de definitie van (alle) multi-core processoren aangepast. Hierbij was de stelling dat elke willekeurige multi-core processor per core als 0.75 processor dient te worden gerekend (dus niet anders als nu al gesteld is).
Verder is het zo dat het aantal “processoren”, welke uit de berekening komt, naar boven dient te worden afgerond op een gehele processor.
Er was ook al een regeling voor machines waarin alleen maar een single dual-core processor kan worden geïnstalleerd, deze telden al voor de licentie telling als een enkele processor machine (hetgeen voor de meeste Windows/Linux, Intel/AMD machines van toepassing zal zijn).
Bij Oracle licentie bepalingen geldt verder nog een “eigenschap”. Het is erg belangrijk hoeveel processoren in de machine geïnstalleerd KUNNEN worden, of ze geïnstalleerd zijn of niet. Dus een moederbord met 8 processor sockets, zal direct leiden tot de veel duurdere Oracle Enterprise Edition licentie (ca. 800 US$ per gebruiker), terwijl als er een moederbord is gebruikt is met maar 2 processor sockets, kan de Oracle Standard Edition licentie worden gebruikt (ca. 300 US$ per gebruiker).
Er zitten nog een aantal zaken/mogelijkheden waar rekening mee dient te worden gehouden, maar dat lijkt me nu te ver te gaan.
Nu heeft Oracle de licentie regels verder aangepast “ten gunste” van Sun en Intel/AMD.
Hierbij zou je dan ook meteen kunnen afleiden wat Oracle denkt wat de rekenkracht of het “voordeel” is van elk van deze multi-core processoren, omdat Oracle erg gericht is op de rekenkracht. Oracle heeft al eerder pogingen gedaan om de licentie structuur afhankelijk te maken van de rekenkracht van een processor.
De dual-core (multi-core) processoren van Intel/AMD platformen zullen direct voordeel van hebben van de nieuwe regeling, omdat nu elke dual-core processor als een enkele processor kan worden gerekend (niet vergeten wel rekening te blijven houden met de andere regels rondom het aantal processoren welk geinstalleerd KAN worden).
Helaas zal voor de machines van Sun, HP en IBM, een single dual-core processor nog steeds als 2 processors geteld worden (de Sun T1 serie heeft alleen maar 4+ cores per processor, dus valt buiten deze stelling).
Aangezien de rekenkracht van deze processoren, vooral met de komst van de HP PA8800 en PA8900 en de IBM Power5 processoren, het laatste jaar enorm is toegenomen, is er toch een redelijke markt die geen voordeel zal hebben van deze nieuwe “regeling”, omdat er meestal voldoende rekenkracht beschikbaar is met een single dual-core processor.
Al met al denk ik dat de mensen/bedrijven die voordeel zullen hebben van deze nieuwe structuur beperkt is, en zal zich vooral in de wereld van Intel/AMD platformen bevinden waarbij het aantal cores per machine groter als 2 zal zijn, jammer….
Om het verhaal af te ronden, dient nog opgemerkt te worden dat Oracle sinds kort ook een database release heeft (Oracle database XE, gebaseerd op Oracle 10g Release 2), die geheel licentie vrij is, zij het met een gereduceerde functionaliteit, waarvan de belangrijkste zijn:
– max. 1 processor wordt door Oracle gebruikt
– max. 1 instance welk min of meer gelijk staat aan 1 database op de machine
– max. 4Gb aan databasefiles
– max 1 GB geheugen aan Oracle toe te kennen
– alleen voor de Windows of Linux operating systemen.