De vakorganisaties en Capgemini starten een juridische procedure indien Atos Origin op 1 januari 2006 nog steeds weigert twaalf medewerkers van Cap over te nemen. Die overgang hangt samen met de 'wet overgang onderneming' en heeft te maken met uitbesteed werk van het CWI. Capgemini voert dit nu nog uit, maar vanaf 2006 neemt Atos Origin dit over.
Op dit moment bestaat er onduidelijkheid over de positie van werknemers in het geval van ’tweede generatie outsourcingscontracten’. Hierbij komt het werk dat oorspronkelijk door een organisatie is uitbesteed aan een bepaalde partij met overheveling van de betrokken werknemers, na een nieuwe aanbesteding bij een andere partij terecht. De oorspronkelijke medewerkers zouden dan op basis van overgang van onderneming (art.7:662-666 Burgerlijk Wetboek) over kunnen gaan naar de nieuwe dienstverlener, een principe dat bij catering- en schoonmaakbedrijven al langer bekend is.
Tussen Capgemini en Atos Origin is in dit kader geharrewar ontstaan. Atos Origin heeft ten koste van Capgemini een contract gesloten met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) voor het beheer van de kantoorautomatisering. Capgemini wil nu dat Atos Origin twaalf beheerders overneemt door een beroep te doen op die ’Wet overgang van onderneming’. Cap nam namelijk in 2002 Werklinq (360 arbeidsplaatsen) over, het automatiseringsbedrijf voor de toenmalige Arbeidsvoorziening. Een van de klanten was het CWI, waarvoor het onder andere het ka-beheer uitvoerde. In de nieuwe situatie is het CWI verplicht om uitbestede it-activiteiten regelmatig Europees aan te besteden. De dit jaar gehouden Europese aanbesteding voor het ka-beheer is gewonnen door Atos Origin.
Volgens Atos Origin is er geen sprake van overgang van onderneming, blijkt uit de ledenbrief die vakbond CNV (namens alle bonden) heeft opgesteld. Het bedrijf wil het dozijn Cap’ers dan ook niet overnemen. Opmerkelijk genoeg is IBM wel akkoord gegaan in een soortgelijke situatie: IBM bouwt een nieuw rekencentrum voor het UWV/CWI en neemt in de periode maart-juni 2006 twaalf beheerders over van Capgemini (overigens is Cap in dit project onderaannemer van IBM).
In de CNV-brief staan vier argumenten van Capgemini opgesomd waarom deze werkgever vindt dat er sprake is van overgang van onderneming:
1. Werkzaamheden binnen dezelfde economische entiteit worden uitgevoerd (vaste groep medewerkers doet hetzelfde werk);
2. De betrokken medewerkers minimaal 50% van hun tijd werken aan dit project (CWI) dat overgaat naar Atos Origin;
3. Atos Origin in 2006 de huidige werkzaamheden op identieke wijze voortzet;
4. IBM onderschrijft dat in deze situatie sprake is van overgang van onderneming.
De vakbonden hebben zich geschaard achter Capgemini, omdat volgens Wim Burggraaf, bestuurder CNV, “voorkomen dient te worden dat de medewerkers de dupe worden van dit soort discussies, en dat het van belang is dat er jurisprudentie over dit onderwerp komt met het oog op toekomstig vergelijkbare situaties.” Met Capgemini is de afspraak gemaakt dat de betreffende twaalf medewerkers zich vanaf 1 januari 2006 bij Atos Origin melden. “Als Atos Origin hen weigert, dan wordt een juridische procedure gestart door Capgemini. Gedurende deze periode houden de betreffende medewerkers hun inkomen. Capgemini zal met hen (tijdelijk) op zoek gaan naar passend werk (binnen of buiten Capgemini). Lukt dat niet, dan kan eventueel ontslag dreigen. Vandaar dat er ons veel aan gelegen is de juridische procedure te winnen”, schrijft hij in de ledenbrief.
Saillant is het wel: vakorganisaties en een niet-cao gebonden bedrijf die samen eventueel een rechtszaak aanspannen tegen een cao-gebonden bedrijf. Ondanks deze ongebruikelijke coalitie is de onrust groot binnen Capgemini Outsourcing. Medewerkers voelen zich onbeschoft behandeld door hun werkgever. Anonieme bronnen melden dat de betrokken medewerkers eind december hun laptop en eventuele lease-auto al moeten inleveren.
Verder zijn er nog tien medewerkers die in hun werk voor minder dan 50 procent betrokken zijn bij het CWI. Niet duidelijk is nog wat er met deze groep gebeurd: Capgemini heeft in eerder stadium voor 14 medewerkers een andere functie gevonden.
Reageer op dit bericht over de problematiek rond ’tweede generatie outsourcingscontracten’ via deze website of naar computable.lezers@bp.vnu.com.
Vreemde zaak. Waarom doen deze 2 giganten zo moeilijk over 12 werknemers? Zowel Cap als Atos zijn op dit moment koortsachtig op zoek naar IT-medewerkers.
Dus… CAP Gemini kan eigenlijk 12 werknemers met alle kosten die daarbij komen kijken, lozen naar een concurrent, die daar niet op zit te wachten. Eigenlijk is het gewoon omzeilen van een ontslagprocedure voor deze mensen. Kennelijk zijn deze 12 medewerkers intern door CAP Gemini al afgeschreven – anders zouden ze ze behouden voor verdere opdrachten – maar kost het ontslaan van deze mensen ze teveel. Ze lozen naar ATOS Origin is dan een goedkoop alternatief. En de vakbonden steunen dit?
Wat Capgemini doet gaat in tegen elk rechtsgevoel, medewerkers krijgen en masse te horen wat men van plan is, individuele gesprekken me betrokkent medewerkers over hun toekomst zijn er niet. Dit is een typisch voorbeeld hoe er bij Capgemini met mensen, die zich 100 % ingezet hebben, omgegaan wordt. Een hele slechte zaak vindt ik, als dit door betrokken partijen goedgekeurd word, weten de werknemers van Nederland dat ze vogelvrij verklaard zijn.