Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wickedpedia.
Wickedpedia
Het world wide web heeft van de wereld een dorp gemaakt. Iedereen kan elkaar bij de virtuele dorpspomp ontmoeten en rondhangen op het virtuele dorpsplein. Communicatie en informatieverspreiding worden niet meer beperkt door afstand, tijd en geld. Is dat vooruitgang? Je kunt met evenveel gemak een aantal evidente nadelen (zoals de verspreiding van extremisme) als voordelen noemen. De wereld is in ieder geval anders geworden.
Vanaf het moment dat het world wide web zijn intrede deed, startten er idealistische projecten die de mogelijkheden van wereldwijde samenwerking benutten. Een van de meest interessante is Wikipedia, een project met als doel elke taal een neutrale en gratis web-encyclopedie te creëren. Elke wereldburger kan niet alleen de verzamelde informatie gebruiken, maar ook gegevens bewerken of zelfs lemma’s toevoegen. De Nederlandse versie telt inmiddels meer dan 100.000 artikelen, die er in de regel mogen zijn.
De kracht en de zwakte van het systeem is dat een redactie ontbreekt. Er zijn wel beheerders die verdachte auteurs kunnen blokkeren of pagina’s beschermen tegen wijziging, maar er is niemand die zich garant stelt voor de juistheid van de informatie. Het concept gaat uit van een zelfreinigend systeem. In de praktijk werkt dat redelijk, maar juist die schijnbare betrouwbaarheid maakt Wikipedia zo gevaarlijk. Je bent geneigd de Wikipedia-informatie te vertrouwen en daardoor onvoldoende bedacht op auteurs die de zaak al dan niet bewust flessen.
Recentelijk werden er weer twee gevallen bekend. Ene Brian Chase heeft in Wikipedia geschreven dat John Seigenthaler betrokken is geweest bij de moord op John en Robert Kennedy. Pure geschiedvervalsing; de journalist Seigenthaler was ooit assistent van Robert Kennedy, meer niet. Chase werd toevallig opgespoord via zijn ip-nummer. Hij doet zijn inbreng af als een geintje. Hij had niet gedacht dat men Wikipedia zo serieus nam.
Dan is er nog een relletje rond onze eigen nationale ijdeltuit Adam Curry. Die blijkt het lemma over podcasting op Wikipedia te hebben aangepast, ter meerdere glorie van zichzelf. Curry verwijderde namelijk de informatie dat Kevin Marks al voor hem een podcasting-script had gedemonstreerd.
Tja. Roddel bij de dorpspomp, zult u misschien denken. Maar het belang is toch wel groter. De invloed van Wikipedia is namelijk enorm toegenomen door zoekmachines als Google. Zeer regelmatig staat Wikipedia in de toptien van vindplaatsen. Het gevolg van deze prominente vermeldingen is dat de Wikipedia-informatie driftig wordt gekopieerd en op vele plekken op het web opduikt. En wie op een aantal plekken dezelfde informatie tegenkomt, moet toch wel erg wantrouwig zijn om die niet als waar aan te nemen.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.