Naarmate bedrijven afhankelijker worden van it en internet, is cybercrime in al zijn verschillende vormen een actueler onderwerp. Kleinere ict-recherchebedrijven zien een gat in de mkb-markt.
Naast de grote jongens als Fox IT en Hoffmann Recherche zijn er kleinere bedrijven die zich specialiseren in digitaal recherchewerk en forensisch onderzoek. Deze kleine spelers richten zich voornamelijk op het mkb, dat zich in toenemende mate ziet aangevallen door cybercriminelen en eigen werknemers. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is het onlangs door Dave Engberts gestarte SecyourIT. Die Rotterdamse onderneming voert niet alleen digitaal recherchewerk uit, maar is ook bevoegd forensisch bewijsmateriaal te vergaren en voor de rechter te brengen.
Engberts, die voorheen bij Fox IT leiding gaf aan de afdeling training, wil zich vooral met onderzoek en preventie bezighouden. “Ik geloof dat er een markt is voor forensische rechercheurs voor het mkb. Het grote probleem daarbij is dat het in het mkb vaak ontbreekt aan normen en richtlijnen op het gebied van informatiebeveiliging. Daar liggen potentiële gevaren. Wij helpen bedrijven zich daarvan bewust te worden.”
Gevoelige informatie
In een eigen onderzoek ontdekte SecyourIT onlangs dat veel gebruikers gevoelige informatie hebben staan op hun gedeelde mappen en deze ongemerkt via p2p-applicaties (peer-to-peer) beschikbaar stellen. Engberts vond op deze manier databases van Nederlandse bedrijven, een aantal bedrijfsplannen en een origineel, geheim recept van MacDonalds. Eén van de doorzochte computers bleek van een Nederlandse politieagente te zijn.
Ronald Prins, directeur van Fox IT, denkt dat bedrijven als SecyourIT het vooral goed kunnen doen in preventie en training. “Bij forensisch werk liggen de prijzen vaak simpelweg te hoog. Een gedegen forensisch onderzoek komt toch al snel uit tussen de dertig- en vijftigduizend euro. Dat heeft het mkb er gewoonweg niet voor over.”