Ook de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) is niet blij met de uitkomsten van de EP-stemming over de bewaarplicht.
“Vanaf vandaag moeten alle EU-burgers gevolgd en gecontroleerd worden zoals de eerste de beste misdadiger”, aldus Pieter Hintjens, voorzitter van de FFII. Zijn collega Jonas Maebe zegt: “Deze richtlijn verplicht – als onderdeel van andere harde maatregelen – tot het opslaan van de afzender en geadresseerde van alle e-mail die u verstuurt, en uw lokatie en bewegingen tijdens het bellen met een mobiele telefoon. Verder zegt de richtlijn niets over wie de kosten moet betalen voor het bijhouden van al deze gegevens. Dit zal de interne markt voor telecommunicatie ernstig verstoren.”
“Hierbij komt nog dat de richtlijn geen rekening houdt met hoe internetprotocollen functioneren. Bij telefonie via het internet is het bijhouden van al die gegevens bijvoorbeeld in het algemeen onmogelijk zonder in alle gegevenspakketjes te gaan kijken. De reden is dat dergelijke verbindingen niet noodzakelijk via een centrale server gebeuren die de noodzakelijke boekhouding kan doen. En dan heb je nog technieken zoals VPN's die het simpelweg onmogelijk maken om naar de inhoud te kijken”, voegt hij toe.
Hartmut Pilch, ook lid van de FFII: “Dit resultaat bewijst dat we steeds waakzaam moeten zijn en vanaf het begin aan elke relevante richtlijn moeten werken. Op dit moment dreigt bijvoorbeeld ook een geplande IPRED2-richtlijn, die eveneens unaniem door de industrie en burgerrechtenbeweging verworpen wordt. IPRED2 betekent dat iedereen die door een octrooi verrast wordt vervolgens als crimineel bestempeld wordt.”
Straks moeten alle EU-burgers ook nog een persoonlijke black-box bij zich dragen om alle overige ‘non-digitale’ theekransjes ook vast te leggen!
Waar gaat het geen met pricacy….?
Hoe zit het dan met de wet op de privicy? Of is dit één van de vele fouten die gemaakt wordt.
Moet hier maatsoftware voor geschreven worden want simpel opslaan is geen optie. Veel mensen maken van hetzelfde adres gebruik en dat moet dus ook gekoppeld worden. Hoe zit het nog met de dynamische adressen van mensen. Wat moet een provider als een abonnement vervalt? Bij verschillende providers hetzelfde adres gebruiken met verschillende ip-adressen of e-mail. Wat bij storing? Als er een verkeerd adres wordt gekoppeld aan bezochte adressen? Wat als ipv6 zijn intrede doet? Conversie of ook dat achter de hand houden? Wat als het e-mailadres veranderd? Wie zijn deze leus ook weer? Nie gemakkelijk.
Wat wordt gezocht? Kan er wellicht gebruik worden gemaakt van een filter om verdachte data er uit te pikken? Genoeg vragen. Nog meer hoofdbrekers en de softwareontwikkelaar is hier erg blij mee denk ik. Wie maakt die software en wie gaat deze dan gebruiken? Niet allemaal je eigen software maken natuurlijk. Zal ik nog ff doorgaan?
Één server met opslag van internetverkeer en één met een database? Of gebruik maken van second cache en daaraan gekoppelde adressedatabase? Tjonge, net als het 2000 perikel lijkt me.
Big brother Balkenende denkt dat dit nodig is. Onze vader des vaderlands.
Maar laat hij eens ophouden met een poging tot denken te doen, anderen zijn daar meer capabel voor.
Echter, als stamppotstamper voorzie ik een glanzende carriere.