Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Hup Ajax 2.
Hup Ajax 2
Nee, ik ben niet uit opportunisme supporter van Ajax 2 geworden. Dit is alleen binnen korte tijd de tweede keer dat ik deze titel gebruik, vandaar. De term Ajax staat in computerland voor een serie web-ontwikkeltechnieken en standaarden die tot dusver onder duistere acroniemen door het leven moesten. Aan twee daarvan dankt Ajax zijn naam: Asynchroon JAvascript en Xml.
Ajax is een hype aan het worden. Naamgeving doet veel, zoals bij Java al bleek. De trendy koffie-metafoor heeft er zeker aan bijgedragen dat een obscuur programmeertaaltje een wereldhit werd. Nooit eerder had een programmeeromgeving zo’n cool imago. Met een Java-programmeur kon je rond de eeuwwisseling op een feest aankomen.
Nu is er dus Ajax. De term werd meen ik in februari voor het eerst gebruikt. Maar nu al wordt Ajax in één adem genoemd met een nieuwe generatie browsergebaseerde webapplicaties die wat interface betreft nauwelijks meer onder doen voor desktop-toepassingen. Google Maps wordt vaak als voorbeeld genoemd, maar er is een snel groeiend aantal startup’s die Ajax-alternatieven presenteert voor bestaande desktopsoftware.
Natuurlijk komt ook de aloude vraag weer bovendrijven of er een alternatief gloort voor MS Office. Zelfs de naam ‘Ajax Office’ is al gevallen. Maar ook de vrijage van Google met OpenOffice leidt tot wilde speculaties.
Tot enkele maanden terug gaf ik geen stuiver voor webvarianten van persoonlijke productiviteitsgereedschappen als Word, Excel en PowerPoint. Voor bedrijfsapplicaties die zijn opgebouwd rond centrale informatiesystemen heeft het nastreven van een ’thin client’ aanpak duidelijke voordelen. Maar voor een tekstverwerker of een spreadsheet? Ik breng in herinnering dat alle eerdere pogingen in het internettijdperk hopeloos zijn mislukt. Corel Java Office kon je binnen normale kantoortijden niet opstarten, maar ook pogingen van IBM (eSuite) en Applix (Anywhere Suite) gingen in goede bedoelingen ten onder.
Ik begin nu echter langzamerhand te twijfelen. Er is wel iets veranderd. Breedband is bijna alom aanwezig en Ajax maakt een manier van werken mogelijk binnen de browser-interface die tot voor kort onhaalbaar leek. Dan denk ik niet aan volledige Word- of Excel-vervangers, maar aan toegespitste programma’s of componenten die de behoeften van een bepaalde gebruikersgroep vervullen. Zoals Hotmail en Outlook naast elkaar kunnen bestaan. Het wemelt in ieder geval van de initiatieven. Zoals de online wordprocessor Writerly (http://www.writely.com), een toepassing waar een werkgroep webpagina’s kan delen. Er is gOffice (http://www.goffice.com) van SilverOffice. Verder is er de Ajax-uitbreiding voor messaging-programma’s Meebo, en de Outlook-alternatieven Zimbra en Joyent. Sommige zien er nog primitief uit, maar de trend naar een nieuwe generatie web-applicaties is gezet, zelfs voor Office-toepassingen.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.