Eindgebruikers hebben te weinig weet van vernieuwingen in telemetrie. M2M-board moet in de Benelux de kennis over machine-naar-machine-communicatie bevorderen.
Zelf proberen Siemens heeft de grootste windmolen in Nederland voorzien van m2m-mogelijkheden (machine-to-machine). Stuur met uw mobiele telefoon een sms met de tekst ‘meet’ naar 06-47358134. De windmolen sms’t u de wind en het opgewekte vermogen terug. |
Hij ziet het ontbreken van kennis bij eindgebruikers als voornaamste struikelblok voor een grootschalig gebruik van telemetrie nieuwe stijl. De mogelijkheden van de technologie liggen voor het oprapen. Koetsier noemt de energiebedrijven als voorbeeld van een groep die wel met communicatie tussen apparaten aan de slag is gegaan. “In de energiemarkt zijn twee dienstverleners die voor de nutsbedrijven meters op locatie interactief hebben gemaakt. Deze organisaties kunnen nu bij zakelijke afnemers meters uitlezen.” Ook in de machinebouw en het gebouwenbeheer zijn tal van verbeteringen aan te brengen door informatie op afstand uit te lezen.
Rioolsystemen
De Deense fabrikant van rioolsystemen Grundfos liet HITECHnologies dit systeem ontwerpen. Het faciliteert het verzamelen van informatie in de goot. Links is de SmartCon 110 te zien. Dit apparaat bestuurt de pompen in de rioolputten, waardoor afvalwater in het hoofdriool beter te controleren is. De communicatie met deze pompen vindt plaats via de stroomkabel. Meerdere pompelementen zijn gekoppeld aan de SmartCon 210, die via een webserver gegevens uit de afvoerputten verzamelt en deze via gprs doorsluist naar een centrale plek in het netwerk van Grundfos. Monteurs kunnen via hun pda storingen in de SmartCon 210 uitlezen.
http://www.m2mcongres.nl
http://www.siemens.nl/wm/referenties/windmolen.asp