Voor Nederland ligt een groot potentieel weggelegd als r&d-land voor multinationals. Productie op laboratorium-schaal is de toekomst voor ons land. De afgelopen twee decennia hebben veel grote bedrijven echter hun onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten juist verplaatst buiten Nederland en zelfs buiten Europa.
Om in 2010 een dynamische en concurrerende kenniseconomie te kunnen worden , werd door de Europese leiders in 2000 in Lissabon een aantal doelstellingen op papier gezet. Men vond het belangrijk dat minimaal 3 procent van het Bruto Binnenlands Product van de lidstaten werd gebruikt voor het vergroten van de investeringen in r&d. Dat percentage hebben we in Nederland nog niet gehaald. Zelfs bij lange na niet. En zolang het voor multinationals niet aantrekkelijk is om hun laboratoria in ons land te vestigen, zullen we het ook nooit halen. Nederland moet een aantrekkelijke vestigingsplaats worden. Zowel financieel, als juridisch, als wat betreft locatie.
Over locatie gesproken. De Europese Commissie is momenteel aan het onderzoeken of een European Institute of Technology bestaansrecht heeft. Frankrijk en Duitsland wachten dat onderzoek niet eens af en hebben al laten weten dat een dergelijk instituut prima binnen de landsgrenzen past en bieden zichzelf aan als vestigingsplaats. Waar blijft Nederland?!
Wij moeten ervoor zorgen dat ons land in alle opzichten aantrekkelijk is voor multinationals en topinstituten die ervoor kiezen om zich hier te vestigen. Door een technologisch topinstituut binnen onze landsgrenzen te halen, zouden we alvast een goede weg inslaan.