Het gaat helemaal niet zo goed met de ict-markt. De voorzichtige economische opleving blijkt zeer fragiel. Dat concludeert Ernst & Young in zijn twintigste ICT Barometer.
De verwachtingen voor komend jaar liegen er ook niet om. De ondervraagde managers uit het onderzoek stellen hun oorspronkelijke groeiverwachtingen over het aantal in- en externe ict’ers, de toename van bestedingen aan hardware en externe ict-diensten, maar ook hun totale ict-budget voor 2006 aanzienlijk naar beneden bij. “De resultaten zijn teleurstellend. De sector leek in de ‘winning mood’, maar de terugslag is overduidelijk. Het voorzichtig opgebouwde optimisme is voor een deel weer verdwenen. Het is twee stappen vooruit en weer een stap achteruit. De markt voor ict-investeringen is en blijft boterzacht”, aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership.
De arbeidsmarkt voor ict’ers ziet er niet veel rooskleuriger uit. Qua bedrijfsomvang zag E&Y binnen grote ondernemingen een sterk krimpende ict-afdeling. Bij het mkb is er sprake van stabilisatie of zelfs lichte groei. Als deze ontwikkeling zich doorzet, zal de arbeidsmarkt voor ict’ers maar moeizaam aantrekken.
Krimpt uw ict-budget volgend jaar ook? Of valt het naar uw mening allemaal wel mee? Hoe ziet u de markt? Laat het ons weten!
Een verrassend artikel als andere bronnen juist vertellen dat de “dip” in de ICT juist is geweest en er weer een groot te kort is aan ICT personeel. Zelfs op het NOS Journaal is hier recent aandahct aan besteed. In de komende 5 jaar zijn er minimaal 10000 nieuwe ICT’ers nodig om de werkdruk aan te kunnen.
Ook het aantal vacatures voor ICT personeel is de afgelopen maanden enorm toegenomen.
Met vriendelijke groet,
Peter van Tintelen
Ontwikkelen van IS …
Zelfs al is men geen ICT deskundige toch kan men inzien dat er een stabilisatie in de toekomst plaats zal vinden. Of men dit op basis van onderzoek of intuitie beweert. Het zal nooit meer groeien als in de jaren 90. De ontwikkeling van informatiesystemen heeft zijn bloeiperiode al gehad. Het is nu alleen maar aanpassen, corrigeren, migreren en meer van dit soort karweitjes. Van tijd tot tijd zal er een kleine opleving komen, maar dit verdwijnt weer steeds sneller als sneeuw in de felle zon. Zelfs op het gebied van beheer. Deze klus kan iedereen zelf klaren. Hiervoor zijn steeds minder mensen nodig zonder enige opleiding. Iedereen is een ICT’er en wie kan tegenwoordig niet omgaan met een server? Deze systemen zijn tegenwoordig zo gemakkelijk gemaakt dat iedereen het kan bedienen. Alleen maar door te doen. En wat is zo moeilijk aan om ITIL of RUP of een of ander ontwikkel of beheer methodiek te leren en toe te passen. En wie kan tegenwoordig niet programmeren. Iedereen is informatieanalist. Iedereen is een auditor. Iedereen is … gewoon een ICT’er.
Tekort aan ICT’ers.
Ik heb bijna een jaar lang iedere dag het aantal ICT vacatures geregistreerd van 15 bedrijven en vacature sites. Het aantal vacatures neemt in het begin toe en de laatste 3 of 4 maanden gaat het maar bergafwaarts. En zoals velen nog niet weten, bij elke vacature melden zich minstens 20 kandidaten aan. Is er wel tekort aan ICT’ers? Ik denk van niet. Dus studenten ga maar een ander vak kiezen. Ik heb Informatica in Delft gestudeerd en ook Bedrijfskunde en ICT, maar ik werk als docent op een MBO. Ik geef tekstverwerking. Het werk kan gedaan worden door MBO’ers en ze zijn goedkoper ook. Zo ken ik nog een aantal mede afgestudeerden die regelmatig in de bibliotheek zitten. Ze zijn werkloos.
Het is een opvallende conclusie die Ernst en Young geeft. Wij signaleren een andere trend. Voor het millennium is de laatste grote update van licenties en systemen geweest. Nu zien we een toename van server en storage projecten. Het blijkt dat vele ondernemers dit deel van hun ICT infrastructuur sinds het millenium niet meer hebben uitgebreid. Verder zien we een efficiency slag met overstap naar client server applicaties en toepassing van thin clients. Daarnaast is outsourcing een belangrijke stap voorwaarts voor veel bedrijven.
De enquete is gehouden onder directeuren. Kan het niet zo zijn dat zij ‘calculerend’ hebben geantwoord om een (te) sterke stijging van de ICT salarissen te voorkomen?
De arbeidsmarkt voor ICT’ers is vrij divers en daarom had Ernst & Young ICT er beter aan gedaan cijfers voor verschillende deelsegmenten te geven. In het algemeen kun je wel constateren dat klanten kritisch en voorzichtig zijn met uitgaven.
Het nut van opleidingen en cursusmateriaal in standaard- en maatwerkapplicaties voor eindgebruikers wordt door organisaties (bewust) onderschat omdat men er geen budget voor over heeft.
Alhoewel dat ons segment is, hebben we nog hier mede dankzij OpenOffice.org nog steeds voldoende werk in.
Dit is typisch weer zo’n artikel voor de ICT markt.
Als er iemand roept dat ’t goed gaat, dan zie je vacatures voorbij vliegen.
Vervolgens roept een ander het tegenovergestelde en zal het aantal vacatures weer gaan dalen…
ICT is voor veel grote bedrijven een sluitpost. Behoefte aan ICT’ers zal er voorlopig blijven. Echter de kosten die er mee gemoeid zijn moeten opgehoest worden door bedrijven die steeds meer primaire kosten krijgen door veranderingen in de wetgeving.
Wanneer duidelijk wordt dat ICT onderdeel uitmaakt van het primaire proces van een onderneming, dan zal uiteindelijk de markt van de ICT’er gaan verbeteren.
Zoals dat bijv. in de US is of in Australie….
Het is een verdacht artikel zo vlak voor het nieuwe jaar, zeker nu er bij de meeste ICT bedrijven de nieuwe salarissen voor het nieuwe jaar worden vastgesteld.
Ik ben het wel eens dat het geen booming business is, maar de ervaring leert wel dat er veel vacatures zijn voor ICT’er met capaciteit.
Overigens vindt ik het wel goed dat het geen booming business is, dat houdt je scherp als bedrijf en medewerker.
Dat is mooi, kunnen we eindelijk die 30 software engineers aan trekken waar we om zitten te springen. En architecten, en beheerders, en projectmanagers.
To-the-point, ik zie nog geen dip voorlopig.
Jan