De Europese ministers van Justitie zijn het eens geworden over de opslag van telefoon- en internetgegevens. Telecombedrijven en internet-aanbieders (isp's) moeten de gegevens minimaal zes maanden en maximaal twee jaar opslaan.
De ministers komen niet tegemoet aan de wensen van de parlementaire commissie 'Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken’ om de kosten die isp’s en telecombedrijven maken bij de uitvoering van de bewaarplicht te vergoeden.
Landen die een eigen regelgeving hebben met betrekking tot de duur van het bewaren van de gegevens, mogen die termijn aanhouden. Italië koos voor een termijn van vier jaar, Ierland voor een periode van drie jaar en in Polen wordt gedacht aan een termijn van vijftien jaar.
Het Europese Parlement stemt volgende week over de ontwerp-richtlijn. Het parlement wil de gegevens niet langer dan een jaar bewaren. Maar een meerderheid van de twee grootste fracties, namelijk de Christen-Democraten en de Socialisten, heeft geen grote bezwaren tegen het voorstel. De verwachting is daarom dat het Europees Parlement zich in hoofdlijnen achter het voorstel zal scharen.
Ik ben het eens dat er iets moet gebeuren tegen internet criminaliteit.
Echter dat de providers straks extra investeringen moeten doe ben ik pertinent
mee oneens.
Wand dat betekent dat waarschijnelijk de eindgebruikers het gelach gaan betalen
doordat de abonementen duurder worden.
Ik vind dan ook dat de EU de providers moet gaan betalen voor deze diensten.
Het geld dat de providers hebben moet gebruikt worden om de technologie, snelheid,
service, kwaliteit en dienstverlening t.a.v. de eindgebruikers te verbeteren
en uit te breiden. Ook voor spam en virus bestrijding en de security te verbeteren.