Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: 2006: software als dienst.
2006: software als dienst
De markt voor traditionele pc-applicatieontwikkeling is dood. Het is voorbij. De bestaande markt wordt bediend en uitgebeend door een beperkt aantal grootmachten. De vernieuwende pc-software die nog verschijnt, is gratis. Het geld wordt elders verdiend via verkoop van advertenties (Google), diensten (Apple, eBay), hardware (IBM, weer Apple) of zichzelf (Skype). De echte innovatie komt van ontwikkelaars die niet de pc, maar het internet als ‘ontwikkelplatform’ nemen. Het begon met search, instant messaging en webmail, maar inmiddels is het aantal internetapplicaties of ‘services’ niet meer bij te houden. Dankzij alle internetstandaarden en het oprukkende gebruik van RSS, kunnen bovendien relatief eenvoudig nieuwe diensten/toepassingen worden gemaakt. Denk eens aan blogs, wikipedia, agenda’s, contactdatabases en ‘virtuele vergaderruimtes’ met synchronisatiefuncties enzovoort, enzovoort. Ook in de bedrijfsapplicatiemarkt is de omschakeling naar webgebaseerde technologie flink gevorderd.
De internetrevolutie vindt eigenlijk precies plaats zoals een kleine tien jaar geleden voorspeld. Alleen jaren later. Het wachten was op de juiste randvoorwaarden: effectieve standaarden, geavanceerd ontwikkelgereedschap en – vooral – breedband.
Op één doorbraak zitten we echter nog altijd te wachten: het gebruik van bedrijfssoftware als dienst. Natuurlijk, we hebben de Salesforces-dotcom, maar de echte doorbraak van het ‘internet services model’ moet nog plaats vinden. Een kenmerk van technologische doorbraken is dat het na jaren van pionieren ineens heel hard kan gaan. We zitten er nu onmiskenbaar tegenaan te hikken.
Dat hebben ze ook bij Microsoft inmiddels ook begrepen. De softwaregigant heeft ook bij de tweede internetrevolutie weer een beetje zitten suffen. Andere bedrijven doorzagen beter de mogelijkheden van technologieën als Ajax, RSS en VoIP. Bedrijven als Google, Skype en Adobe profiteerden daarvan.
Microsoft heeft echter al eerder aangetoond snel de steven te kunnen wenden, als het maar wordt geprikkeld over de muren van de eigen Windows-silo heen te kijken. Vorige maand werd zonder veel tromgeroffel Windows Live en Office Live geïntroduceerd. Die stilte was terecht, want Windows Live bood bij de start niets meer dan enkele bestaande MSN-diensten. Maar het zou mij niets verbazen als de start van Windows Live het markeerpunt wordt voor – wederom – een cruciale koerswijziging. Zoals 7 december 1997 de dag van Microsofts ‘internet coming out’ is geworden; daarvoor zag Gates in internet niets meer dan een nutsvoorziening. Deze week is de eerste echt nieuwe dienst bij Windows Live van start gegaan: het hosten van webmail met eigen domeinnaam. Een reeks uitbreidingen zal in 2006 volgen, waaronder ongetwijfeld beveiligingsdiensten (combi van virus, firewall, spamfilter en antispyware) en een Blackberry-killer. 2006: doorbraak van software als dienst, noteert u even.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.