Stap een webcafé binnen in India of China en kijk op het prikbord. Net als in de supermarkt hangen er allerlei briefjes met zaken die worden gevraagd dan wel aangeboden. Alleen gaat het in het cybercafé niet om kinderbedjes, piano’s of babysitters, zoals in de Albert Heijn, maar om wachtwoorden, creditcardgegevens, virusscripts. Voor een vuistvol dollars koop je toegang tot een bedrijfssysteem. Voor een beetje meer krijg je een virus op maat.
Internetcriminaliteit is al lang geen kinderspel meer. Bedrijfsspionage en georganiseerde criminaliteit spelen zich steeds meer af in cyberspace. Virussen, spyware en Trojaanse paarden worden gecombineerd ingezet om systemen binnen te dringen en de informatiestromen af te tappen. Er is al kwaadaardige software aangetroffen die uitsluitend ontwikkeld is om één enkel domein te infiltreren en lam te leggen. Antivirus-software helpt in zo’n geval niet, omdat die is ontwikkeld om generieke bedreigingen het hoofd te bieden. De anti-virussoftwareontwikkelaars hebben geen antwoord op kwaadaardige code die in opdracht is geschreven met de bedoeling uwbedrijf.com binnen te komen op zoek naar gevoelige informatie. Uw Aziatische concurrent kan de opdrachtgever zijn…
Het internet is zo langzamerhand één grote vergaarbak van virussen, wormen, spyware, bots en wat al niet. Het is een doorlopend gevecht om deze ongerechtigheden buiten het bedrijfsnetwerk te houden. Organisaties die denken dat ze de slag gewonnen hebben met een firewall en antivirus-software maken een dure vergissing. Het gevecht voltrekt zich nu op de eigen bekabeling en tussen de eigen servers en werkstations. Be prepared…
Rhett A. Oudkerk Pool is CEO van Kahuna Group en lid van het algemeen bestuur van ICT~Office