Vooral oudgedienden zullen het zich nog goed herinneren: ooit stond netwerkback-uppen zo goed als gelijk aan ARCserve. Tegenwoordig is er heel wat meer concurrentie en dus hebben wij voor u gekeken of de nieuwste release 11.5 nog altijd synoniem mag staan voor netwerkback-uppen.
Aan wat denkt u als u het woord back-uppakket hoort? Jarenlang is ARCserve de meest bekende back-upsoftware geweest. Dat kan ook niet anders, want van oudsher was het al de standaard voor het back-uppen van Novell NetWare. Toen bedrijven overstapten van NetWare naar Windows, is ARCserve gevolgd. Softwareproducent Computer Associates (CA) voegde wel de naam BrightStor toe omdat dat slaat op de hele productlijn van CA die met opslag te maken heeft. Back-up is daar natuurlijk een onderdeel van. Alle softwaresuites binnen deze BrightStor-productlijn kunnen trouwens met elkaar communiceren en u kunt alles centraal beheren. CA levert erg fraaie beheermiddelen voor de BrightStor-groep, maar u kunt ook alles integreren binnen de CA Unicenter netwerk- en systeembeheersuite.
Beheer
Ondanks de ontzagwekkende hoeveelheid mogelijkheden en opties blijft ARCServe erg overzichtelijk. In eerste instantie krijgt u altijd samenvattingen te zien en pas meer detail als u daarom vraagt.
Productinfo Product: BrightStor ARCserve Backup for Windows Release 11 Producent: Computer Associates, http://www.ca.com/nl/ Leveranciers: TechData, http://www.techdata.nl; Ingram Micro, http://nl.ingrammicro.nl; Azlan, http://nl.azlan.com; Copaco, http://www.copaco.nl; Portland, http://www.portland.nl. Adviesprijs (excl. BTW): 795 euro (Windows versie), 1020 euro (voor MSFT SBS), 1020 euro (for Laptops & Desktops); 815 euro (Open Files Agent), 1020 euro (Exchange Agent), 1020 euro (Tape Library optie), … Systeemvereisten: Windows 2000 Server of Advanced Server, Windows XP Professional, Windows 2003 Standard of Enterprise Edition, 350 MHz of betere cpu, 256 MB RAM, 350 MB vrije harde-schijfruimte. |
D2D2T
De belangrijkste nieuwigheid in deze versie heet D2D2T: Disk to Disk to Tape backup, ook wel ‘Disk Staging’ genoemd. Dit is erg nuttig. Het staat u toe een systeem te bouwen waarbij back-ups zoveel mogelijk naar back-upservers met snelle harde schijven gebeuren en die schijfsystemen zorgen dan zelf voor het doorstromen van die back-updata naar tape. Op die manier kunnen uw bedrijfsback-ups veel sneller gebeuren en de tussenstap via harde schijven garandeert een veel grotere betrouwbaarheid. Nu hoeft de back-upprocedure geen fout meer te genereren en de back-up te onderbreken als een tape schrijffouten zou vertonen; dat is een zaak van de back-upserver geworden. Bovendien kan de back-upserver automatisch overschakelen naar alternatieve media als er wat mis is met de media waarop de back-updata normaal terecht moest komen.
Ook voor restores heeft D2D2T zo zijn voordelen. Als de terug te zetten gegevens zowel op schijf als op tape te vinden zijn, kiest het restoresysteem uiteraard automatisch voor de snellere schijf.
64-bit
De ondersteuning voor 64-bit platformen werd uitgebreid. ARCserve 11.5 ondersteunt zowel Itanium-, AMD Opteron- als EM64T-systemen. De back-upmedia waar u mee kunt werken waren al erg uitgebreid en omvatten ook een ‘File System Device’ waarmee u een back-up in essentie naar vrijwel ieder volume kunt wegschrijven dat uw server kan bereiken. CA heeft voor R11.5 ondersteuning voor Netapp Snaplock, IBM Worm en LTO-3 Worm drives toegevoegd.
Als uw netwerk rond Microsoft Windows Server 2003 gecentreerd is, heeft u wellicht een SharePoint-configuratie in gebruik. ARCserve R11.5 ondersteunt SharePoint vanaf één enkele server tot een complete serverfarm in alle mogelijke configuraties en met een minimum aan beheerbenodigdheden. Als u incrementele back-upsessies terugzet, leidt dat tot een automatisch terugzetten van daarvan afhankelijke sessies. De teruggezette SharePoint-data kan onmiddellijk na het terugzetten geverifieerd worden en ARCserve R11.5 ondersteunt het terugzetten van individuele databases van SharePoint Portal Server 2003 en van Windows Sharepoint Services.
De Kern * ARCserve 11.5 doet zowel Windows als Linux en zowel klassieke back-up als images. Veel essentiële zaken zoals ‘open files’ en ‘disaster recovery’ zijn bij te betalen opties. |
Ten slotte kan R11.5 ook werken vanuit virtuele omgevingen (Microsoft Windows Virtual Server & Virtual PC en VMWare) en ondersteunt het incrementele en differentiële back-ups voor VSS-applicaties (Microsoft VSS = Volume Shadow copy Service). Dat biedt meer voordelen dan u op het eerste zicht zou denken: back-ups via VSS hebben namelijk automatisch ondersteuning voor open bestanden, zodat die dus ook probleemloos meegeback-upt kunnen worden.
Testindrukken
Net als de vorige releases biedt R11.5 een zeer hoge gebruiksvriendelijkheid inzake bediening en beheer. Het pakket is ook erg snel. We hebben in het verleden al back-upsoftware getest die effectief het hele back-upproces vertraagde omdat de software zelf traag was, maar dat is met ARCserve beslist niet het geval.
Onze kritiek op R11.5 is in feite dezelfde als onze kritiek bij de vorige versie. CA levert veel aan essentiële functionaliteit niet standaard, maar als bij te betalen opties. Zo is de optie voor het back-uppen van open bestanden nog altijd een (dure) optie, terwijl je tegenwoordig zelfs op desktopniveau nauwelijks nog een bruikbare back-up kunt maken als je ook niet de in gebruik zijnde en dus ‘open’ bestanden kunt beveiligen.
Conclusie
CA BrightStor ARCserve 11.5 ziet er fraai uit, werkt snel en is erg gebruiksvriendelijk. Alleen zou CA zo langzamerhand een paar van de bij te betalen opties wel eens als standaard mogen inbouwen. Zo vinden wij dat een ‘open files’-agent gewoon niet meer kan en mag ontbreken in een moderne netwerkback-upsuite. Dat is wel de enige kritiek die we hebben: we kunnen ARCserve 11.5 van harte aanbevelen.
Johan Zwiekhorst