Werknemers veranderen alleen van baan als daar een duidelijke reden voor is, anders blijven ze liever bij hun huidige werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Monsterboard.nl.
Van de ruim zevenhonderd ondervraagde werkenden en werkzoekenden geeft 85 procent aan het niet erg te vinden om lange tijd voor dezelfde werkgever te werken. Voorwaarde is wel dat de werknemer het naar zijn zin heeft. De belangrijkste reden om van baan te veranderen is gemis aan carrièreperspectief. Andere redenen zijn salaris, een nieuwe uitdaging, een slechte werksfeer en een arbeidsconflict.
Salaris
Hoewel salaris niet de meest doorslaggevende reden is voor het veranderen van baan, speelt geld wel een rol bij de keuze voor een nieuwe functie. Eenderde van de ondervraagden wil er wel op vooruit gaan bij een nieuwe werkgever en bijna de helft geeft aan minimaal hetzelfde te willen verdienen. Vrouwen hechten meer waarde aan salaris dan mannen. In totaal zegt 80 procent van de vrouwelijke respondenten dat salaris een rol speelt, tegenover 76 procent van de mannen. Vrouwelijke werknemers hechten ook meer belang aan de locatie bij de keuze voor een nieuwe baan. Eenderde van de ondervraagde vrouwen wil niet verder reizen dan ze voor haar huidige baan doet en 23 procent wil absoluut een werkplek dichter bij huis. Voor mannen liggen die percentages op respectievelijk 26 en 16 procent.
Niet optimistisch
De arbeidsmarkt trekt aan, maar de ondervraagden zijn niet optimistisch over hun kansen. Bijna de helft denkt minimaal vijf maanden nodig te hebben voor het vinden van een andere baan als ze nu zouden gaan zoeken. Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan dat de tegenvallende economie daarbij een rol speelt. Ze zouden sneller op zoek durven gaan naar een andere baan als de economie weer aantrekt.