Europa wil in toenemende mate een eigen ict-beleid voeren. Satellietsysteem Galileo en de ruzie over de DNS-rootservers zijn recente voorbeelden. Is Europa niet bezig het wiel opnieuw uit te vinden?
Professor Pieter Adriaans, voorzitter van het CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica): “We moeten dingen zelf doen, en ze niet uit handen geven aan de VS. Op den duur gaat het om strategische zaken. Denk aan beheer, communicatie en standaarden op het gebied van internet, grids en het semantische web. Europa moet de kennisparadox oplossen en niet zitten wachten.”
Adriaans spreekt de notie tegen dat Europa aan een vorm van protectionisme doet. Hij stelt dat Europa al een achterstand heeft wat betreft besturingssystemen en databases. “Dat halen we niet meer in, maar er komen nieuwe technologiegolven en die kansen moeten we grijpen.” Hij noemt als concreet voorbeeld de opkomst van soa’s (service oriented architecture). “Dat deden we hier eigenlijk al twintig jaar geleden.” Daarnaast is er de opkomst van services. “Dat betekent de democratisering van computerkracht, zoals Google nu zorgt voor de democratisering van data.”
Bezig met ‘nu’
Hans Daniels, directeur van HP Nederland, ziet juist een probleem in Europa’s neiging eigen ict-zaken op te zetten. “Daar schuilt het gevaar in dat we bezig zijn met wat nu hip is, terwijl innovatie juist gericht moet zijn op morgen. Het DNS-systeem �s er al, je moet dus kijken hoe je daarop kunt voortbouwen. We moeten wel pragmatisch blijven.”
Hij erkent dat het vooral een enorme politieke discussie is. “Neem het alternatieve DNS-systeem. Wat is daarvan het rendement? Ik schat: lager dan het rendement van iets wat op het huidige systeem voortbouwt.”
Algemeen directeur Frank Kaalen van Unisys Nederland neemt een tussenliggend standpunt in. “Het wiel opnieuw uitvinden is niet de bedoeling, maar er wordt simpelweg gekeken naar risico, naar of je afhankelijk bent van één ding. Het is namelijk beter als er spreiding is. Galileo bijvoorbeeld is een reactie op de Amerikaanse en militaire oorsprong van GPS.” Kaalen ziet desondanks veel samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten.
“Bovendien komt er nu eenmaal veel meer ict uit de VS; daar heb je immers direct enorme schaalvoordelen. Een fraai voorbeeld is de reactie op 9-11; de oprichting van Homeland Security en de beveiliging van vliegvelden. Dat is iets wat wij in Europa met al onze grenzen al jaren deden, maar zij deden het gelijk op zo’n schaal dat het weer voordelen opleverde. Dat nemen wij nu weer als voorbeeld voor de EU-grenzen.”