De Defensie Telematica Organisatie (DTO) is geslaagd voor zijn doelmatigheidstaakstelling die het eind 2002 kreeg opgelegd. Staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie heeft daarom besloten de taken van het ict-agentschap niet alsnog uit te besteden.
Voor DTO (zo’n 2400 medewerkers, omzet: circa 260 miljoen euro) komt een eind aan jarenlange onzekerheid. Een zegsman spreekt van een “positief bericht, waarbij we hebben kunnen aantonen dat onze toekomst binnen defensie ligt.”
Ook Wim van den Burg, bestuurder van Afmp, is opgelucht. “DTO heeft gelukkig de tijd gekregen om zich een concurrerende positie te verschaffen. Het heeft aangetoond een goed product te kunnen leveren volgens de wensen en eisen van zijn klanten”. Van den Burg noemt het besluit opvallend. “Tot nu toe waren we met Defensie vooral aan het praten over het opstellen van een sociaal statuut en hoe de werkgarantie bij een externe partner zou moeten worden geregeld.”
Staatssecretaris Van der Knaap van het ministerie van Defensie ziet voor DTO een belangrijke ondersteunende rol weggelegd bij crisissituaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om de hulp bij militaire expedities, maar ook de door DTO beheerde communicatienetwerken voor de openbare orde en veiligheid (in het geval van een terroristische dreiging).
Nu de ministeries van Defensie en BZK gaan samenwerken op het gebied van besluitvorming en aansturing onder crisisomstandigheden, zal hier de inzet van ict toenemen, en dus ook het belang van DTO, luidt zijn verwachting in een brief aan de Tweede Kamer. Hij stelt daarbij dat DTO samen met de andere departementale ict-divisies ISC (ICT service Coöperatie Politie, Justitie en Veiligheid) en Ictro (ICT-bedrijf Rechterlijke Organisatie) momenteel een samenwerkingsverband uitwerkt. Doel ervan is te komen tot een ’geïntegreerde verzameling van ict-voorzieningen’ voor het snel en efficiënt uitwisselen van informatie tijdens rampenbestrijdingen.
Volgens de staatssecretaris ligt bij de overheid momenteel de nadruk op samenwerking, zoals ’shared service centers’ en gaat de aandacht vooralsnog niet uit naar het privatiseren van overheidsorganisaties. Het werken voor andere departementen mag overigens niet ten koste gaan van de dienstverlening aan de krijgsmachtdelen, benadrukt hij.
Eind 2002 besloot CDA’er Van der Knaap (toen nog als demissionair staatssecretaris) dat DTO na twee jaar van wikken en wegen voorlopig niet verkocht hoefde te worden. Ook een afzonderlijke uitbesteding van het beheer van het militair glasvezelnetwerk Nafin werd uit veiligheidsoogpunt afgeblazen. Wel stelde de bewindsman de voorwaarde dat DTO zich in twee jaar moest ontwikkelen tot een doelmatiger en marktconformer opererende organisatie.
In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat DTO de doelstelling om zijn tarieven te kunnen verlagen, heeft gehaald. Een structurele tariefdaling van 64 miljoen euro vanaf 2006 is in zijn ogen zeker haalbaar. Vandaar dat dit streefbedrag, om de organisatie scherp te houden, zowel in 2006 als in 2007 wordt verhoogd met vijf miljoen euro.
Hij concludeert dat DTO sinds 2002 beter in staat is geweest om eigen personeel aan te trekken ter vervanging van inhuur, waarbij de overhead gedaald is van zo’n 20 procent van de omzet naar circa 10 procent.
Daarnaast is de ict-dienstverlening binnen Defensie geconcentreerd binnen DTO: het voert technisch beheer van alle werkplekken uit plus het beheer van de vaste telefonie voor nagenoeg alle defensieonderdelen. Ook is de krijgsmacht één contract overeengekomen met zijn agentschap voor de inrichting van een integrale ict-werkplek met gestandaardiseerde voorzieningen.
Van der Knaap staat in zijn evaluatie tevens stil bij het groeiend aantal opdrachten van andere departementen voor de defensie-automatiseerder. Met name voor Nafin (Netherlands armed forces integrated network), dat wordt ingeschakeld bij C2000 (het communicatiesysteem voor de zwaailichtensector), het communicatienetwerk Haagse Ring en het inrichten van een dubbel uitgevoerd rekencentrum voor Justitie. Wel constateert hij dat er nog maatregelen nodig zijn voor het verbeteren van het contractbeheer en beveiliging.
Het agentschap kreeg eind 2002 de opdracht gelegd om in 2005 30 procent goedkoper te opereren met vijfhonderd werkplekken minder dan de toen circa tweeduizend vaste arbeidsplaatsen. Opmerkelijk is dat het aantal werknemers juist is gestegen tot zo’n 2400, en dat DTO dit jaar flink aan het werven is geslagen.
De woordvoerder sluit niet uit dat in de toekomst opnieuw wordt gekeken naar de bezetting, maar zegt dat het personeelsaantal niet een doelmatigheid op zich is. “We hebben het nodige werk vanuit de krijgsmachtdelen erbij gekregen, waarbij het ook ging om niet vervulde posten. Bovendien willen we het werk van inhuurkrachten zoveel mogelijk laten overnemen door eigen personeelsleden.”