Atos Origin heeft ten koste van Capgemini een contract gesloten met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) voor het beheer van de kantoorautomatisering. Capgemini wil nu dat Atos Origin de beheerders overneemt door een beroep te doen op de 'Wet overgang van onderneming'.
Capgemini nam in 2002 Werklinq (360 arbeidsplaatsen) over, het automatiseringsbedrijf voor de toenmalige Arbeidsvoorziening. Een van de klanten was het CWI, waarvoor het onder andere het ka-beheer uitvoerde. In de nieuwe situatie is het CWI verplicht om uitbestede it-activiteiten regelmatig Europees aan te besteden.De dit jaar gehouden Europese aanbesteding voor het ka-beheer is gewonnen door Atos Origin.
Nu Capgemini dit CWI-werk per 1 januari 2006 verliest, heeft de automatiseerder bij concurrent Atos Origin een verzoek neergelegd om de betrokken ex-Werkling-medewerkers over te nemen. Daarbij doet zij beroep op de ’Wet overgang van onderneming’, wat in zou houden dat medewerkers in het geval van uitbestedingscontracten hun werk bij hun nieuwe werkgever kunnen behouden.
Volgens Robert van Gasteren, hrm-directeur van Capgemini Outsourcing, doet zijn bedrijf een beroep op deze wet uit werknemers- en klantbelang. Hij wijst erop dat de wet is opgesteld ter bescherming van de arbeidsrechten van werknemers: het biedt werkgarantie, ook al verandert de werkgever. “Daarnaast trachten we op deze manier de specifieke kennis over de CWI-processen die werknemers bezitten voor het CWI te borgen.”
Om hoeveel medewerkers het betreft is niet duidelijk, maar naar schatting gaat het om een vijftigtal.Van Gasteren wil gedurende de onderhandelingen geen concreet aantal noemen, maar stelt dat het niet meer om een handvol gaat. Hij benadrukt dat het beroep doen op die wet een van de opties is die met Atos Origin worden besproken. “Daarnaast zoeken we zelf binnen ons bedrijf naar alternatief werk voor de beheerders binnen ons bedrijf.”
Atos Origin wil geen commentaar geven. Ingewijden melden echter dat de it-dienstverlener niet wil instemmen met Caps verzoek, omdat het bedrijf vindt dat de wet alleen bedoeld is voor de oorspronkelijke uitbestedingspartner en niet voor een ’nieuwe’, in dit geval tweede werkgever.
Volgens Van Gasteren is het logisch dat Capgemini kijkt naar de optie van de ’Wet overgang van onderneming’. “Er zullen in Nederland steeds vaker van dit soort ’tweede generatie- contracten’ komen, waarbij een andere dienstverlener het werk overneemt. De vraag is dan wat er met het personeel gebeurt. In Groot-Brittannië zijn ze al langer bekend met dit fenomeen. Daar heeft Capgemini bijvoorbeeld een paar duizend man overgenomen van EDS, nadat het een uitbestedingscontract voor de Belastingdienst had gewonnen ten koste van de ’oude leverancier’ EDS.”
Het CWI heeft, voor zover bekend, zijn it-taken verdeeld over drie Europese aanbestedingen: ka-beheer, rekencentrum-activiteiten en het beheer van bedrijfsapplicaties. Qua rekencentrum werkt het samen met het UWV, dat een nieuw rekencentrum laat inrichten bij een groot datacenter van IBM in Brussel. Capgemini is dus ook dit deel van het CWI-gerelateerde werk kwijt. Het bedrijf zou daarom ook medewerkers aan IBM willen sluiten met het oog op de ’Wet overgang van onderneming’. Hrm-directeur Van Gasteren zegt hierover geen concrete informatie te beschikken.
De derde aanbesteding voor de bedrijfsapplicaties loopt nog. Ook daarvoor zou het CWI meeliften met een Europese aanbesteding van het UWV.
Het CWI legt voor drie jaar het beheer van zijn kantoorautomatisering in handen van Atos Origin. Het contract heeft een waarde van twintig miljoen euro en kent een optie tot verlenging met één jaar. Atos Origin wordt verantwoordelijk voor het beheer van circa achtduizend werkplekken, vijftig servers, 1750 printers en de eerste-lijnsondersteuning. Het CWI verwacht via de dienstverlening van Atos Origin op it-gebied beter te kunnen samenwerken met zijn ketenpartners: de gemeentelijke sociale diensten en het UWV. Daarnaast wil de arbeidsbemiddelingsorganisatie de it-kosten van het KA-beheer terugdringen.
Een zegsvrouw van het CWI meldt dat Atos Origin het ka-contract gewonnen heeft omdat het het in zijn aanbod “het beste levert voor de beste prijs.” Kennis over het CWI of breed genomen de sociale sector speelde geen rol, benadrukt zij, omdat het kantoorautomatisering behelst, en dat is een algemene it-praktijk die elke beheerspecialist kan uitvoeren.