Hoewel de productlijnen van beide bedrijven goed op elkaar lijken aan te sluiten, leefden er na de overname door Sun Microsystems onder klanten van Storage Technology toch de nodige vragen. Het nieuwe management van Suns Data Management Group probeert vooral StorageTek mainframegebruikers gerust te stellen.
De overname van StorageTek is formeel met ingang van 1 september afgerond. Het storagebedrijf maakt nu deel uit van de nieuwe Data Management Group, waarin ook Suns storageactiviteiten zijn ondergebracht. De groep staat onder leiding van Mark Canepa, voorheen al verantwoordelijk voor storage bij Sun.
“Storage was lange tijd geen strategische activiteit voor ons”, erkende Canepa tijdens Forum 2005, de internationale bijeenkomst van StorageTek-klanten die dit jaar in Washington plaatsvond. Inmiddels is daar verandering in gekomen, verklaarde Sun-president Jonathan Schwartz via een satellietverbinding vanuit Californië. De reden werd tijdens Forum nog eens aangegeven door Gartners vice president Research Roger Cox: “Storage is tegenwoordig het centrum van het it-universum. Daar ligt niet alleen alle data van een bedrijf vast, maar ook alle kennis en alle waarde.” Dus moest Sun ook die kant op, vertelde Schwartz. “Op eigen kracht hadden we dat nooit snel genoeg kunnen doen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een overnamekandidaat die goed bij ons past.” Die partij heeft men gevonden in StorageTek. Als bewijs hoeveel waarde men aan dit bedrijf hecht, is bovendien besloten dat de merknaam ‘StorageTek’ vanaf nu voor alle storage-activiteiten van Sun zal worden gebruikt.
Hoewel het Sun-management ronduit toegeeft dat men op het gebied van storage tot nu toe niet echt succesvol is geweest, bestaat het management-team van de Data Management Group voornamelijk uit Sun-managers. De enige twee uitzonderingen zijn Nigel Dessau, die leiding geeft aan de tapegroep, en Jon Benson, die samen met Fidelmo Russo de baas is van de productontwikkeling. Een opvallende naam is verder die van vice president strategie en planning Randy Kearns. Hij was tot voor kort een bekende analist bij de Evaluator Group.
De toekomst
Veel belangstelling ging uiteraard uit naar de toekomst van de diverse productlijnen. “Dat is eigenlijk heel simpel”, vertelde James Whitemore, chief marketing officer van de Data Management Group. “Wat tape betreft – ook voor mainframes – blijft alles bij het oude. We versnellen wel de productontwikkeling.” Dat heeft bijvoorbeeld geleid tot de aankondiging tijdens Forum 2005 van de langverwachte T10000, die als opvallend kenmerk encryptie in de tapedrive zelf mogelijk maakt. “Ook op diskgebied kennen we bijna geen overlap. De productlijnen blijven zoals ze zijn: de Shared Virtual Array aan de highend en de 9000 als primary disk om tegen EMC en IBM te kunnen concurreren. In de midrange blijven we Engenio-schijven leveren, met onze eigen beheersoftware of desgewenst die van Engenio.”
Er wordt wel naar software gekeken. “Op mainframegebied blijft wederom alles hetzelfde. Ten aanzien van storage resource management sluiten Storability van StorageTek (vooral voor rapportage) en Suns software voor het beheren van ‘storage elements’ mooi op elkaar aan. We gaan bovendien onderzoeken hoe we met Suns identity management-oplossingen het information lifecycle managementaanbod van StorageTek verder kunnen versterken.”