McAfee, leverancier van intrusion prevention en security risk management, maakt de start bekend van de McAfee Stop Spyware Week, een internationaal initiatief ter verhoging van het bewustzijn voor de gevaren van spyware en andere vormen van potentieel ongewenste programmatuur (PUP's – potentially unwanted programs).
In een enquête van de National Cyber Security Alliance gaf onlangs nog 53 procent van de ondervraagden aan dat er op hun computers sprake was van de aanwezigheid van spyware, maar bij nader onderzoek bleek dat percentage nog veel hoger te liggen: in werkelijkheid was 80 procent van de betrokken computers met spyware geïnfecteerd. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door het Ponemon Institute, bleek dat 42 procent van alle gebruikers van met spyware geïnfecteerde computers geen idee heeft hoe die programmatuur op hun machine terecht is gekomen.
Met dit nieuwe initiatief wil McAfee nu het bewustzijn voor spyware en PUP’s versterken en de gevaren van dit soort ongewenste programmatuur onder de aandacht brengen. Daarnaast worden in het kader van de Stop Spyware Week tips gegeven ter voorkoming van mogelijke infecties. Iedereen die niet met zekerheid kan zeggen of er op zijn of haar computer al dan niet sprake is van de aanwezigheid van PUP’s, kan op www.mcafee.com/stopspyware terecht voor een gratis proefversie van één van de anti-spyware programma’s van McAfee.
Voor privé-computergebruikers gaat het daarbij om een testversie van McAfee AntiSpyware 2006, te downloaden vanaf http://download.mcafee.com/us/eval/evaluate2.asp, waarmee tijdens een periode van 30 dagen gratis proefgebruik alle mogelijke vormen en varianten van ongewenste programmatuur opgespoord en verwijderd kunnen worden – spyware, Trojaanse paarden, dialers en andere programma’s die niet alleen een bedreiging vormen voor privacy en persoonlijke gegevens, maar ook het presteren van de computer nadelig kunnen beïnvloeden.
Voor kleine ondernemingen is op de genoemde website een proefversie beschikbaar van McAfee VirusScan Plus AntiSpyware, een programma dat volledige systeemscans verzorgt en alle aangetroffen ongewenste code verwijdert. Tenslotte is er voor grote ondernemingen vanaf 7 december een gratis proefversie beschikbaar van de stand-alone uitvoering van McAfee AntiSpyware Enterprise Edition.
In tegenstelling tot virussen, Trojaanse paarden en spam, waarvan de gevaren inmiddels algemeen bekend zijn, blijft spyware voor veel computergebruikers nog altijd een verwarrend fenomeen. En dat terwijl het principe weinig mysterieus is: spyware is bewust ontworpen om de details van computergebruik en internetgedrag te traceren, bijvoorbeeld door het vastleggen van toetsaanslagen, door registratie van de internethistorie of door het uploaden van vertrouwelijke informatie. In veel gevallen worden zulke PUP’s zonder dat de gebruiker daar weet van heeft op de computer geïnstalleerd na een bezoek aan een bepaalde website of als bijkomend effect van het installeren van freeware programma’s.
Het afgelopen jaar is het aantal ongewenste programma’s dat zich op deze manier op de computer van nietsvermoedende gebruikers nestelt, spectaculair toegenomen en op dit moment is het verschijnsel PUP’s één van de grootste bedreigingen van de IT-veiligheid. Volgens de Enterprise Security Survey 2005 van IDC moet spyware nu worden gezien als de op één na grootste bedreiging van de veiligheid van bedrijfsnetwerken. IDC schat dat meer dan driekwart van alle zakelijk gebruikte computers besmet is met diverse vormen van spyware.
‘De meeste mensen zijn zich totaal niet bewust van de aanwezigheid van PUP’s op hun computers,’ zegt Steve Crutchfield, director product marketing bij McAfee. ‘Met dit initiatief hopen wij consumenten en kleine ondernemingen ervan te doordringen dat spyware een ernstig gevaar is, waar ze zich actief tegen moeten beschermen. Iedereen die niet zeker weet of zijn computer vrij is van ongewenste programmatuur, kan nu één van onze gratis testversies downloaden om de proef op de som te nemen.’
Spyware speelt ook een belangrijke rol bij de toenemende dreiging van identiteitsdiefstal. Door bewegingen op internet te volgen en toetsaanslagen vast te leggen, is het bijvoorbeeld mogelijk wachtwoorden voor thuisbankiersites te achterhalen. Spyware is dus bepaald geen onschuldig verschijnsel, maar kan wel degelijk worden gebruikt voor fraude en andere criminele activiteiten.
‘Diefstal van online identiteit kan voor het slachtoffer bijzonder ingrijpende gevolgen hebben,’ zegt Owen Roberts, verantwoordelijk voor het Identity Protection Plan van de CPP Group PLC. ‘Spyware is een serieuze dreiging waar het publiek zich in onvoldoende mate van bewust is en te weinig zicht op heeft, terwijl identiteitsdiefstal in potentie de meest extreme consequenties kan hebben. Dat wil niet zeggen dat gebruik van het internet nu ineens niet meer verantwoord is, maar het betekent wel dat anti-spyware programma’s essentieel zijn om computers veilig te houden en persoonlijke gegevens te beschermen.’