Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Appingedam niet, Amsterdam wel?
Appingedam niet, Amsterdam wel?
Wat heeft Appingedam niet, wat Amsterdam wel heeft? Wat wel, zult u zich afvragen. Vooruit, maar bij die vele dingen hoort over een jaar waarschijnlijk ook een glasvezelnet. Het arme Groningse stadje heeft namelijk de aandacht getrokken van de Europese Commissie die gaat onderzoeken of de gemeente met zijn glasvezelproject niet onheus concurreert met de breedbandaansluitingen van KPN en Essent. Die kans is vrij groot.
Nederland heeft wat dat betreft namelijk last van de wet van de remmende voorsprong. Brussel kan namelijk met rede constateren dat het overgrote deel van de Nederlanders al breedband heeft, namelijk via de kabel en ADSL. De capaciteit van die netten kan nog flink worden opgeschroefd, dus waarom zou de gemeente een alternatief net financieren?
Een andere vraag is of veel Nederlanders op korte termijn behoefte hebben aan die enorme capaciteit.
Toch denken veel Nederlandse gemeenten dat een supersnel glasvezelnet hun imago en economisch potentieel verhoogd. Over de hele wereld zijn steden immers aan het verglazen. Daar kun je maar beter aan meedoen. De monopolistische kabelmaatschappij is daarbij alleen maar een blok aan het been. En ook KPN blijft liever tot in lengte van jaren zijn telefoonkabels uitnutten.
Het grootste deel van de Nederlandse kabelinfrastructuur is al verglaasd. De gemeentelijke projecten, waarvan er vele in voorbereiding zijn, richt zich op het laatste stukje naar de woning. Maar dat mag terecht niet met overheidssteun.
Amsterdam lijkt het echter slim genoeg te hebben aangepakt. De gemeente stapt in een lokaal glasvezelbedrijf, maar doet dat op dezelfde voorwaarden als de andere aandeelhouders. Medio 2006 moet de aanleg van een stedelijk glasvezelnet van start gaan. Als Brussel hier inderdaad mee instemt, dan ligt er een blauwdruk voor andere Nederlandse steden. Tenminste in theorie, want elke gemeente zal wel partners moeten vinden die risicodragend willen mee-investeren. Dat dit in de ‘creatieve kennisstad’ Amsterdam wel lukt, betekent nog niet dat het in andere steden ook lukt.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.