De Ahold-leden van FNV Bondgenoten hebben ingestemd met het sociaal plan. Daardoor kan Ahold deze week de uitbestedingscontracten laten ondertekenen: EDS neemt een groot deel van de automatisering over, op de winkel-ict na: die gaat naar NCR.
In Nederland stappen zo’n honderd automatiseerders (met een Ahold-, Albert Heijn-, Gall&Gall- of Etos-contract) over naar EDS en zo’n tien naar NCR. Wereldwijd komen zo’n achthonderd mensen in dienst van het Texaanse it-concern, waarvan het merendeel in de Verenigde Staten (500-600) en de rest waarschijnlijk in Midden-Europa. Scandinavië (de Zweedse grootgrutter ICA) staat buiten het contract en behoudt zijn eigen it-constructie. Ahold houdt voor de aansturing een team van zo’n 35 specialisten in huis.
Vorige week verwierpen de leden van FNV Bondgenoten nog het sociaal plan. Volgens bestuurder Jos Brokken eisten zij een harde werkgarantie en een betere compensatieregeling voor pensioen, winstuitkering en weekendwerk. Naar verwachting zal er namelijk als de taken eenmaal bij EDS liggen een efficiencyslag plaatsvinden, waarbij werk wordt geoffshored of gebundeld. De betrokken medewerkers waren bang dat zij alsnog hun baan zouden kwijtraken, ook omdat een groot deel ervan al op gevorderde leeftijd is en daardoor lagere kansen op de arbeidsmarkt zou hebben.
De FNV-leden hebben de aangepaste versie van het sociaal plan gisteravond geaccepteerd. Daarin is een passage opgenomen dat van de over te stappen medewerkers de werkgelegenheid wordt gegarandeerd. Dit houdt in dat indien zij hun werk bij EDS verliezen er intern of extern een nieuwe baan gezocht zal worden. Een ander weggehaald struikelblok is de compensatieregeling. Die heeft Ahold in het nieuwe sociaal plan aangescherpt. Behalve de FNV is ook de Vakbond Ahold Hoger Personeel (VAHP) akkoord gegaan.
Brokken verwacht door de instemming van de leden dat deze week de contracten nog worden ondertekend. Zowel Ahold als EDS willen geen commentaar geven zolang deze overeenkomsten niet van een handtekening zijn voorzien. De vakbondsbestuurder zegt dat de medewerkers per 5 december aanstaande officieel zullen overgaan, al start na die datum nog de transitiefase. Hij merkt dat nu de beslissing definitief is gevallen er bij het personeel een knop is omgegaan. “Zij hielden al wel rekening met uitbesteding, omdat Ahold in de afgelopen paar jaar nauwelijks meer in opleidingen investeerde, veel inhuurkrachten aantrok en reeds op kleine schaal activiteiten elders onderbracht. De medewerkers maakten zich daarom sterk voor een goede baangarantie en daarover is stevig onderhandeld. Over de huidige regeling zijn ze tevreden.”
Computable berichtte reeds in 2003 dat Ahold nadacht over het centraliseren van belangrijke ict-taken en het uitbesteden van de uitvoering ervan. Supermarktdochter Albert Heijn heeft al ervaring opgedaan met uitbesteding. CSC voert hier al sinds 2000 het desktopbeheer uit, en Atos Origin nam in 2003 een kleine, business intelligence-tak over. Beide contracten zouden losstaan van de huidige constellatie met EDS en NCR.
Volgens FNV’er Brokken wil Ahold met de it-uitbesteding kosten besparen. “Het concern wil af van de it-lappendeken en verwacht door uitbesteding wereldwijd een uniforme, goedkopere dienstverlening te kunnen afnemen.” Hij wijst er ook op dat de huidige it-divisie, die ook nog gebruikmaakt van tientallen inhuurkrachten, te klein is om goed bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen. “Door aansluiting bij it-specialisten kan Ahold sneller gebruikmaken van zulke expertise.”