De patiënt en zijn belangen zijn de ondergeschoven kindjes als het gaat om de mogelijkheden van ict in de zorg.
Multiple Informatiose Op het seminar werd deel zes uit de rapportenserie 'Multiple Informatiose' gepresenteerd. Deze serie behandelt de juiste inzet van ict-hulpmiddelen in de zorg, met als doel kwaliteitsverbetering en kostenreductie. Het rapport is kosteloos aan te vragen via info@royalhaskoning.com. |
Het is typerend dat patiënten op de laatste plaats komen wanneer gekeken wordt naar de mogelijkheden van de toepassing van ict in de zorg. Leveranciers van zorggerelateerde ict-toepassingen zoals domotica (automatisering in de woonomgeving) moeten meer overleggen met de doelgroep waarvoor het systeem uiteindelijk bedoeld is. Ook de bereikbaarheid van de eigen medische gegevens voor een patiënt via internet is een onderwerp dat bij de invoering van het elektronisch patiëntendossier niet als vanzelfsprekend aan de orde komt. Dat blijkt uit het zesde deel van de rapportenserie 'Multiple Informatiose' dat werd gepresenteerd ter gelegenheid van het seminar E-zorg.
Informatie-integratie
Door zorgversnippering in de eerste lijn in combinatie met de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet neemt de noodzaak tot informatie-integratie toe. Omdat het vaak niet haalbaar of wenselijk is om alle systemen te vervangen zal Enterprise Application Integration (EAI) de komende jaren belangrijker worden, concludeert rapportauteur Theo van der Ven, corporate information manager bij Royal Haskoning.
De meeste spraakmakende innovaties zijn te vinden in de medische techniek (denk onder meer aan 'VEN-guided surgery', de chirurgenbril die werd uitgevonden door Theo van der Ven, zie Computable van 28 januari 2005). Een verbetering van de administratieve en logistieke processen blijkt in de praktijk weerbarstiger te zijn. De zorg moet ook daarin een inhaalslag maken. Dat geldt ook voor het bereiken van meer geïntegreerde systemen of het via integratietools onderling verbinden van systemen. Belangrijker dan de technologie is de besluitvaardigheid en de bereidheid om in de hele zorgketen samen te werken en informatie te delen. Een betere afstemming tussen huisartsenposten en afdelingen spoedeisende hulp, ondersteund door een adequate informatievoorziening, zou de samenleving zo'n 36 miljoen euro per jaar kunnen besparen.
De impact van rfid wordt geweldig onderschat in de gezondheidszorg, vindt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing en voorzitter van het rfid-platform Nederland. "Ict-projecten in de zorg gaan vaak niet verder dan bijvoorbeeld een medisch specialist kan overzien en bekostigen."