Valerie Rybinski weet niet veel over kabels en ook niet heel veel. Ze weet gewoon alles. Rybinski, werkzaam bij kabelfabrikant Siemon, zit niet alleen in de comité’s die standaards op het gebied van kabels bepalen, van de belangrijkste is ze sinds kort zelfs voorzitter. Eenmaal op dreef vliegen de afkortingen over tafel en moet ze regelmatig afdalen naar ‘gewoon’ it-jargon, jargon wat vergeleken met haar terminologie Jip en Janneke-taal lijkt.
Rybinski, ‘Global Sales Engineer’ staat er op haar kaartje, ziet zichzelf als informatieverstrekker: “Ik ben geen verkoper. Ik geef alleen overal voorlichting, aan iedereen die het wil horen.” Laten we gewoon beginnen bij de status. Waar staan we op dit moment als het om kabels gaat? Rybinski: “De meeste installaties van dit moment zijn van het niveau Category 5 / Cat5e, en daarvan is de levenscyclus nu zo’n beetje afgelopen, en Cat6, wat nog zo’n vijf jaar tot tien jaar meegaat. Een bekabelingsysteem wordt ontworpen voor een periode van tien jaar. In het begin van 2008 zal de techniek zo ver zijn gevorderd, dat iedere laptop zal zijn uitgerust met een switched 10 Gbps poort, en men in bepaalde markten, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en militaire kringen, zal overschakelen naar 10 gigabit over koper.” Hoe zeker is dat? “De standaard van Cat6 wordt gepubliceerd medio 2006, en het zal ruwweg 18 maanden duren voordat de apparatuur ook op de markt komt. Ja, ook de interne busstructuur van de pc zal dan op dat niveau zitten.”
Maar hebben we echt 10 gigabit op de desktop nodig? “Kijk naar ziekenhuizen. Een MRI- of een CAT-scan is nu gemiddeld ongeveer 30 GB groot. Het kopiëren daarvan duurt via 100BaseT 40 minuten, via 1 Gbps 4 minuten en via 10GBaseT 24 seconden. Gebruikers in ziekenhuizen zullen dus het eerst op deze techniek overstappen. Maar we zien nu al de interesse van grote bedrijven in 10G kabels, omdat dergelijke investeringen ook voor de toekomst worden gedaan.” Hoewel de bandbreedte-behoefte voor de desktop in de toekomst koffiedik kijken blijft, doet Rybinski alle moeite om te overtuigen dat die behoefte in de nabije toekomst wel eens een grote vlucht zou kunnen nemen. Ze noemt voorbeelden als mensen thuis met iPod’s met tientallen GB’s aan capaciteit, of fotografen met grote disks, of kantoormedewerkers die met Powerpoint veel grote bestanden willen beheren. Toch overtuigt ze niet echt. De gemiddelde medewerker werkt met MS Office, internet en e-mail, waarbij de internet-snelheid juist een steeds grotere rol gaat spelen. Niet de snelheid van het lan.
Kosten
En hoe staat het met de kosten? “De grote fout is dat mensen kijken naar de aanschafkosten van de kabel. De kostenstructuur zit echter heel anders in elkaar. Je moet kijken naar het aanleggen, de bijkomende apparatuur als de stekkers en dozen, maar vooral, je moet het over meerdere jaren bekijken. Als je er vanuit gaat dat de levenscyclus van Cat5 zo’n beetje ten einde loopt, dan is dat dus op het ogenblik veel duurder dan bijvoorbeeld Cat6 augmented, dat nog tien jaar meegaat, hoewel Cat5 per meter misschien iets goedkoper is.”
De toekomst van koper
En er is nu ook Cat7. Waar gebruik je dat voor? “Breedband video is zo’n beetje de enige toepassing. Afgezien daarvan kennen wij aan Cat7 een levensduur toe van 15 jaar, omdat het zeker ook nog aankan wat er na 10 Gbps komt.” Na 10 Gieg? Zit er niet een fysieke limiet aan koper? “Nee. Koper blijft altijd de beste oplossing voor de desktop. Er is maar één uitzondering en dat is wanneer er grotere afstanden moeten worden overbrugd, laten we zeggen meer dan 100 meter. Ik heb twee redenen waarom ik zo’n sterke voorstander van koper ben. Ten eerste, het is goedkoop; alle pc’s hebben nu uitgangen die zijn gebaseerd op koper. Zou ik glasvezel willen doen, moet ik overal converters plaatsen en ook de techniek met licht is veel duurder. En ten tweede is er een trend gaande naar stroom leveren via netwerkkabels. Voor bijvoorbeeld telefoons, of camera’s. Er is nu al een scheerapparaat dat wordt gevoed via een Ethernet-kabel, serieus. Stroom leveren via glasvezel gaat natuurlijk nooit. En voor wat betreft de maximaal haalbare bandbreedte; we staan nog maar aan het begin van de ontwikkelingen. Denk maar aan de radio, die begon met AM. Toen kwam FM en opeens kon veel meer overdracht plaatsvinden. FM kunnen we via koper ook gaan doen. En denk aan multiplexen. Het hoeft alleen maar te worden ontwikkeld. Nee, voorlopig is er nog lang geen einde aan de snelheid over koper. Laat er geen misverstand over bestaan; glasvezel is perfect voor de backbone. De kabel is smal, hoeft geen stroom te brengen, en is toepasbaar voor grotere afstanden. Daarnaast moet de backbone ongeveer tien keer de snelheid van de desktop ondersteunen. Glasvezel zal qua snelheid altijd voorlopen op koper; koper volgt op zo’n vijf jaar afstand.”
Power over Ethernet
Is er nog iets waar we het nog niet over hebben gehad en wat Rybinski wel graag kwijt wil? “Ja ik merk dat er in de markt volledig onterecht moeilijk wordt gedaan over stroom via de netwerkkabels (PoE – Power over Ethernet). Enkele fabrikanten helpen het verhaal in de wereld dat sommige kabels niet geschikt zouden zijn voor Power over Ethernet. Met dat verhaal maak ik graag korte metten. Je kunt Power over Ethernet al doen over Category 3 class C kabels en alles wat daarna komt. Voor Power over Ethernet heb je dus beslist geen Cat 6 nodig. Er is een nieuw project dat ‘Power over Ethernet Plus’ heet (802.3AT), dat ervoor gaat zorgen dat de hoeveelheid stroom via de kabel kan worden verdubbeld van 40 Watt naar 80 Watt. Hoewel die standaard waarschijnlijk nog twee jaar op zich laat wachten, weten we nu al dat je dat gerust kunt doen met Cat5e kabels.”