ING grijpt harder in bij zijn divisie Operations en IT in Nederland, België en Luxemburg. Het concern meldt dat er vijfhonderd extra banen worden geschrapt bij het onderdeel. Deze maatregel komt bovenop de eerder deze zomer aangekondigde sanering waarbij 450 banen worden weggesneden.
Daarnaast gaat de bankverzekeraar 2200 banen uitbesteden. Het is nog niet duidelijk met welke toeleveranciers ING in zee gaat, en of er ook wordt gekozen voor offshoring naar lagelonenlanden. Daarbovenop wil ING de contracten van 1400 ingehuurde werknemers niet verlengen. Van dit aantal zijn reeds 550 overeenkomsten opgezegd.
Deze zware herstructurering moet vanaf 2008 een jaarlijkse besparing opleveren van 190 miljoen euro. De operatie kost ING ongeveer 120 miljoen euro. De in juli aangekondigde sanering dient 39 miljoen aan kosten te besparen (en kost eenmalig 57 miljoen euro). Het financiële concern denkt met de efficiencymaatregelen zijn concurrentiepositie te versterken.
De nieuwe reorganisatie gaat vooral ten koste van de it-onderdelen die de bankactiviteiten van ING ondersteunen. Voor een deel moet het verlies aan banen via natuurlijk verloop gaan.
Verder moet het overleg met de vakbonden nog worden gestart. Robert Schuurman van De Unie zegt daarover: “De voorgestelde operatie is nog geen gesneden koek. Eerst behoort de directie met een goed onderbouwd verhaal te komen om ons te overtuigen van het nut ervan.” Hij verwacht overigens niet dat ING, net als ABN Amro, uiteindelijk zijn gehele automatisering de deur uit zal doen. “De it-activiteiten die de kernprocessen van de bank ondersteunen, blijven in huis.”
Het is heel zorgwekkend dat er zoveel banen in de ict moeten verdwijnen.
De vraag is of andere organisaties deze trend ook zullen volgen.
Wat is nou precies de oorzaak dat er een overbezetting is in deze sector?
Kunnen zij die nu in deze richting studeren nog verzekerd zijn van een baan?
Goede zaak, heb het altijd al vreemd gevonden dat de ING wordt gezien als Nederland’s grootste ICT-werkgever. Daar wordt nu eindelijk eens iets aan gedaan.
Het is te hopen dat de juiste mensen eruit gaan en er genoeg kennis en ervaring achter blijft om de winkel aan de gang te houden. Ik geloof dat de Nederlandsche Bank ook hierover richtlijnen heeft opgesteld, iets met een zekere mate van professionaliteit die van een bank wordt vereist, maar dat zal wel loslopen.
Alternatief voor de reoganisatie van nu is iedereen weer inhuren over een half jaar als blijkt dat geen enkel project meer voortgang boekt… Staat me iets bij van een paar jaar geleden, toen ongeveer alle externen de deur werd gewezen en een paar maanden weer werden ingehuurd, voor een ongetwijfeld hoger tarief. Netto resultaat: niet best.
Ik denk dat de huidige reorganisatie ingezet wordt als breekijzer om het bestaande ICT-apparaat de deur uit te doen. Tijdelijk outsourcen en dan hier overnieuw beginnen. De laatste onderzoeken van Forrester en Gartner laten zien dat outsourcing niet vaak haalbaar is of aannemelijk efficiëntieverhogend werkt. Ik ben benieuwd naar de uitkomst van deze zaken rond de ING en ABN.
In het beste geval worden de banken een stuk efficiënter en betalen we minder voor credit-cards en kunnen er weer normale bankkantoren worden ingericht waar je wordt geholpen als je een keer wat wil.
In het ergste geval ontploft de hele handel en wordt binnen een jaar de ICT-markt van Nederland geplunderd door deze twee financiele reuzen.
Het is frappant dat juist die bedrijven, die in een zeer recent verleden een of meerdere fusies achter de rug hebben, overgaan tot deze stap. Blijkbaar krijgt men de ‘bloedsgroepen’ niet op 1 lijn.
Zelf heb ik moeten ervaren dat genoemde ‘bloedsgroepen’ soms kleine koninkrijkjes hebben gecreerd, die bijna onbestuurbaar zijn geworden. Naar mijn mening praten we hier dan ook beter over een koude sanering.