Google herstart het opzienbarende project om miljoenen boeken te digitaliseren, waardoor ze op Internet doorzoekbaar worden.
Google gaat toch door met het plan ondanks protesten van uitgevers en schrijvers. De zoekmachine wil de indexen van boeken uit drie verschillende bibliotheken van de universiteiten Harvard, Stanford en Michigan op het internet publiceren – tenzij de copyrighthouder er tegen is. Twee groeperingen van uitgevers en schrijvers hebben aangegeven dat zij hopen dat Google de plannen wil herzien om dat deze handelswijze in strijd zou zijn met het copyright.
De tegenstand zorgde ervoor dat Google het project in augustus tijdelijk staakte. Deze pauze moest uitgevers de tijd geven om aan te geven welke boeken gedigitaliseerd konden worden en welke niet. Google zegt op haar blog dat ze de kritieken wil omzeilen door boeken te digitaliseren die niet meer gedrukt worden of die voor algemeen gebruik zijn.
Ondertussen doet online-encyclopedie Wikipedia juist het omgekeerde. De kans is groot dat (delen van) de open source-encyclopedie in print verschijnen, zegt stichter Jimmy Wales. Wikipedia wil zo informatie naar de uithoeken van de wereld, inclusief Derde Wereldlanden, brengen.
Voor gebieden met betrouwbare electriciteitsvoorzieningen en algemeen computergebruik moet de encyclopedie ook op cd of dvd kunnen worden gebrand, zegt Wales. Hij wil de gedrukte uitvoering van Wikipedia in 2006 op de markt brengen.