Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Olifant in de kamer!
Olifant in de kamer!
Oracle nam kort geleden het Finse bedrijfje Innobase over. Ik geloof dat er vijf man werken. Gezien de voorafgaande stroom miljardenovernames stelt het dus niets voor, maar de vraag blijft waarom de databasegigant de moeite neemt. Zo moeilijk is het toch niet om goede databaseontwikkelaars te rekruteren? Van de officiële verklaring worden we niet veel wijzer: Oracle wil zijn betrokkenheid bij de open-sourcebeweging vergroten. Dat klinkt wat schijnheilig. Alsof Oracle ooit betrapt is op een activiteit die niet ten dienste stond van de uitbouw van het Oracle-imperium.
In de eerste reacties toont die OS-beweging zich dan ook niet verheugd dat deze olifant hun kamertje binnenstapt. De bange vraag is deze: gaat Oracle via deze overname de opkomende open-sourceconcurrent MySQL dwarszitten? Innobase is namelijk de maker van een vitale component van MySQL: de InnoDB storage-engine. Deze motor voorziet MySQL van eigenschappen die het een serieus product maken voor zware bedrijfsapplicaties. Er zijn alternatieven, maar InnoDB wordt geïntegreerd meegeleverd en veruit het meest gebruikt.
Die vrees is begrijpelijk. MySQL wordt net een beetje salonfähig in het bedrijfsleven. Het moet geen prettig idee zijn dat de grootste speler in die sector zeggenschap heeft over een vitaal onderdeel van je product. Het licentiecontract van MySQL op InnoDB loopt over een jaar af. MySQL zou de ontwikkeling van de storage-engine zelf kunnen voortzetten, die wordt immers verspreid onder de open licentie GNU-GPL, maar daar kleven bezwaren aan. De belangrijkste is wellicht dat de onmisbare Hot Backup Tool van Innobase geen deel uitmaakt van de GPL-licentie.
Als MySQL werkelijk een concurrent wordt van Oracle, zal de databasegigant natuurlijk tegenwerken. Ik vermoed dat Oracle die concurrentie echter niet zo serieus neemt. Laten we Oracles uitspraken in het persbericht gewoon letterlijk nemen. Het is even wennen, maar vooruit. Het bedrijf stelt zijn activiteiten op het gebied van open source te willen uitbreiden. Dat klopt. Het bedrijf heeft al een open source clusterbestandssysteem voor Linux ontwikkeld en is zoals bekend sinds jaar en dag een fervent supporter van Linux en Apache. Wat Oracle betreft betalen gebruikers straks alleen nog voor de Oracle-software. Het bedrijf mikt er volgens mij op dat databasefabrikanten als Microsoft en Sybase veel meer last hebben van MySQL dan Oracle zelf, dat immers vooral het topsegment bedient. Deze kleine investering geeft Oracle het genoegen voor weinig geld aan alle kanten een beetje te kunnen duwen en trekken. En mocht MySQL toch een serieuze concurrent worden, dan draait de olifant zich toch een keertje om.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.