Opnieuw kiezen ministeries voor een gezamenlijke aanschaf van software. Nadat eerder al voor documentbeheersoftware van FileNet is gekozen, start binnenkort de rijksbrede aanbesteding voor contentmanagementsystemen (cms).
De cms-aanbesteding verloopt in twee delen, waarbij er wordt uitgegaan van een rijksbreed pakket eisen. Medio augustus ging het eerste deel van start, maar dan alleen voor de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken. Zij zoeken in een niet-openbare aanbesteding een hoofdaannemer die zorgt voor het websitesysteem en de bijbehorende diensten, zoals bouw, implementatie, onderhoud, ontwikkeling en hosting.
De overige ministeries beginnen op korte termijn met een openbare aanbesteding. Zij zoeken alleen een leverancier van cms-diensten en niet een hoofdaannemer, omdat ze reeds een uitvoerder in de arm hebben genomen of de uitvoering en hosting aan de eigen ict-organisatie overlaten. De ministeries kijken zowel naar oss (open source software) als ‘closed source’ oplossingen.
Tot de kanshebbers behoren Seneca, Infoprojects en Green Valley. Jaap de Bruin van Surc (Samenwerking Uitvoering Rijksbrede Communicatie), een onderdeel van Andere Overheid, benadrukt dat het Surc nog geen leveranciers op het oog heeft en dat in wezen elke aanbieder kans maakt. Oorspronkelijk zou de aanbesteding al in november beginnen, maar momenteel wordt bekeken in hoeverre het RYX, het rijksbrede intranet, kan worden meegenomen. Beide aanbestedingen staan overigens los van het RYX. Begin komend jaar moet volgens de planning de gunning worden verleend.
Geen solo’s
Het nieuwe websitesysteem is een eerste stap in de vervanging van de veelheid aan systemen die ministeries de afgelopen jaren op eigen houtje hebben laten ontwikkelen of hebben ingekocht. Aangejaagd door het verbeterprogramma Andere Overheid is niet meer ‘eigen verantwoordelijkheid eerst’, maar ‘coördinatie’ het gevleugelde woord. Volgens De Bruin is de cms-aanbesteding een voorbeeld van zo’n gecoördineerde actie die tot een efficiëntere bedrijfsvoering moet leiden. “Door samen te werken bundelen de ministeries hun deskundigheid en kunnen ze beter en goedkoper inkopen. Bovendien zijn door de collectieve inkoop besparingen te behalen op implementatie-, beheer- en licentiekosten.”
Afgelopen augustus sloten zeven departementen bijvoorbeeld een mantelcontract met FileNet, leverancier van documentbeheersoftware. Deze gezamenlijke aanbesteding maakt deel uit van InterLAB, een interdepartementaal samenwerkingsverband van dertien ministeries op het gebied van informatievoorziening. Zes daarvan sloten gezamenlijk mantelcontracten met Atos Origin, Capgemini, Getronics PinkRoccade, LogicaCMG, O&I management partners en Ordina. Deze bedrijven kunnen de komende drie jaar gecontracteerd worden bij de invoering van FileNet.